Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

SBB lägger miljardbud på norskt fastighetsbolag

Publicerad: 24 november 2020, 12:51

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, säger att en sammanslagning kommer ge väsentliga synergier Foto: SBB

SBB följer upp förra årets jätteköp av Hemfosa genom att lägga ett kombinerat kontant- och aktiebud på norska Entra värt drygt 30 miljarder norska kronor. Köpet syftar till att skapa ett ledande europeiskt fastighetsbolag.

Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanEntra Fastigheter

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Sammanslagningen har enligt SBB en stark industriell logik som skapar en bjässe med bruttotillgångar om 131 miljarder svenska kronor.

”Vi vill gärna att Entra blir en del av SBB och ansluter sig till vår ambition att skapa det ledande bolaget inom social infrastruktur i Europa, ett bolag med en unik, attraktiv och stabil fastighetsportfölj med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader samt en diversifierad och högkvalitativ bas av hyresgäster i Norden”, säger Ilija Batljan i en presskommentar.

Läs även: Säljer för 5 miljarder i Oslo

Entra är ett fastighetsbolag som utvecklar utvecklar, äger och förvaltar fastigheter i norska städer, främst Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim

Entras aktieägare erbjuds motsvarande 165 norska kronor per aktie i bolaget. Totalsumman utgörs av en kombination av 115,5 norska kronor kontant, och 49,5 norska kronor i nyemitterade B-aktier i SBB. 

Priset motsvarar en premie om 26 procent jämfört med Entras volymvägda genomsnittskurs de senaste tre månaderna, och en premie om 15 procent jämfört med stängningskursen för Entras aktie på Oslobörsen den 23 november. 

Villkoren för erbjudandet innebär ett totalt värde för Entra om 30 052 miljoner norska kronor, motsvarande cirka 29 miljarder svenska kronor. 

Vi ser möjligheter att frigöra väsentliga synergier.

SBB ser framför sig att transaktionen kommer bidra positivt till kassaflödet under det första helåret efter fullföljandet. Samordningsvinsterna för det sammanslagna bolaget uppskattas till 260 miljoner kronor per år, före skatt.

”Vi ser möjligheter att frigöra väsentliga synergier, särskilt genom refinansieringsfördelar, vilket skulle accelerera besparingar med hänsyn till operationella och finansiella kostnader, vilket kommer gynna alla aktieägare och andra intressenter”, säger Ilija Batljan.

Läs även: Batljan köper i Norge för 1,2 miljarder

SBB uppger att en sammanslagning skulle skapa det ledande börsnoterade fastighetsbolaget i norra Europa, vilket bland annat bedöms förbättra möjligheterna att få in kapital. Vidare väntas en robust balansräkning göra det sammanslagna bolaget väl positionerat för att uppnå målet om BBB+ under 2021. 

Dessutom ska det finnas ett tydligt åtagande att bli världens mest hållbara fastighetsbolag till år 2030.

SBB:s aktie sjunker 3 procent på tisdagen. Det är muntrare miner i Oslo där Entras aktie rusar 15 procent och handlas kring budnivån 165 kronor.

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev