Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Sammanställning: Börsens värdering av fastigheter har nyktrats till

Publicerad: 10 mars 2020, 15:41

Foto: Mostphotos

Efter blodbadet på börsen har aktiemarknadens värdering av svenska fastighetsbolag blivit lite nyktrare men det finns ånyo uppsida i fastighetsaktier.


Ämnen i artikeln:

K-FastigheterSagax

Måndagen 9 mars 2020 går till historien som en av de blodigaste dagarna i börshistorien och inte ens fastighetsaktierna, som ju gått som tåget i flera år, skonades. När blodbadet var över hade Stockholmsbörsens fastighetsindex fallit med 6 procent i spåren av virusoro och ett kraftigt fallande oljepris. 

För fastigheters del var det den värsta dagen på börsen sedan 2011 och efter att fastighetsindex toppade i mitten av februari har fastighetsaktierna aggregerat tappat 19,6 procent av sitt värde.

Läs även: Största fastighetsraset sedan 2011

Detta går givetvis att koppla till de mörka rubrikerna om coronavirus och den oro som det har skapat den sista tiden men ska även ses i sammanhanget att många har den senaste tiden varit skeptiska till aktiemarknadens värdering av fastigheter. 

Hur ser då värderingen ut efter den blodiga måndagen? Fastighetsnytt har sammanställt de börsnoterade fastighetsbolagens substansvärden och vinst per aktie som redovisades i boksluten för 2019 och satt dem i förhållande till stängningskursen den 9 mars.

Sammanställningen visar att ett antal bolag handlas fortfarande ganska högt över substans, med Sagax och K-Fastigheter som de tydligaste exemplen samt även K2A och Catena, medan de flesta ligger ändå relativt nära substansvärde. Eller i alla fall betydligt närmare än vad de gjorde för bara någon vecka sedan. 

Läs även: Klas Eklund: Så slår coronakrisen mot fastighetsbranschen

Sett till det andra nyckeltalet, P/E-talet, så är även det i de flesta fall i närheten av 10 vilket historiskt har ansetts vara ganska rimligt för fastighetsbolag.

Denna sammanställning är inget mer än en ögonblicksbild av fastighetsbolagens relativa värdering på börsen och bör inte ses som en djuplodande analys. Dock kan vi konstatera att börsen nu värderar fastigheter på ett lite nyktrare sätt men även att det kan vara rimligt att anta att när stormen mojnat så finns ånyo en uppsida i fastigheter, givet att aktiemarknadens generella syn på tillgångsslaget inte ändrats radikalt.

 

Foto: Källa: Bolagens bokslut och Stockholmsbörsen

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

K-FastigheterSagax

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.