onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Samhällsbyggnadsindex – ett nytt aktieindex

Publicerad: 14 september 2014, 13:47

Fastighetsnytt lanserar ett nytt aktieindex, Samhällsbyggnadsindex, som täcker hela den breda samhällsbyggnadssektorn.

Ämnen i artikeln:

First NorthFSBXOMX

Fastighetsnytt har under de senaste åren satsat hårt på sin börsbevakning. Som ett led i det lanserar Fastighetsnytt nu ett nytt aktieindex, Samhällsbyggnadsindex, som täcker hela den breda samhällsbyggnadssektorn. I indexet kombineras fastighetsbolag med tekniska konsulter inom fastighetsbranschen, byggbolag och rådgivare som finns noterade på Stockholmsbörsens huvudlista eller First North-marknad. Indexets namn förkortas FSBX.

Syftet med Samhällsbyggnadsindex är att skildra utvecklingen inom den svenska samhällsbyggnadssektorn, en sektor som på ett eller annat sätt påverkar samtliga andra sektorer inom svenskt näringsliv och egentligen allas vår vardag.

Stockholmsbörsen har under många år räknat ett fastighetsindex där alla fastighetsaktier på huvudlistan inkluderas och det har även andra aktörer gjort, i lite utökade varianter som Pangeas PREX-index som även tar med byggbolagen, men såvitt vi på Fastighetsnytt vet blir Samhällsbyggnadsindex det första av sitt slag i Sverige. I indexet inkluderas som sagt alla bolag noterade på Stockholmsbörsens huvudlista och First North-marknaden. Vi har dock valt att endast inkludera en aktie per bolag, och då valt den mest likvida stamaktien, som i fallet Hufvudstaden inkluderas A-aktien i indexet medan C-aktien, som omsätts cirka en gång i kvartalet, exkluderas.

Likaså har vi som regel valt att inte inkludera preferensaktier, dels då dessa är av en mycket statisk natur, dels då preferensaktier i mångt och mycket delar karaktärsdrag med obligationer snarare än aktier. Undantaget från denna regel är Akelius preferensaktie med motiveringen att Akelius är Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag sett till fastighetsvärde och borde som sådant inkluderas i ett aktieindex som återspeglar den svenska fastighetsmarknaden, trots att man endast har noterat en preferensaktie.

Samhällsbyggnadsindex är ett marknadsvärdesviktat index vilket innebär att de olika aktierna som inkluderas i indexet viktas enligt sitt marknadsvärde. Det i sin tur innebär att de olika aktiernas vikt i indexet är dynamisk och justeras dagligen. Skanska B är den aktie som väger mest i indexet medan Hifab Group väger minst. Indexet är inte ett realtidsindex utan uppdateras en gång om dagen vid börsens stängning.

Fastighetsnytt har beräknat Samhällsbyggnadsindex sedan i början på maj och kommer att publicera indexvärden från och med nu.

Sverrir Thór

Samhällsbyggnadsindex, FSBX, hittar du här

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev