Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Aktiemarknad

Samhällsbyggnadsaktier på rekordnivåer

Publicerad: 1 December 2014, 11:19

Såväl börsens fastighetsindex som Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex FSBX befinner sig nu på nya rekordhöjder. På novembers sista handelsdag stängde fastighetsindex på 1 663,79, vilket är all-time high medan FSBX stängde på 108,04, även det ett all-time high.


Ämnen i artikeln:

FSBX

Såväl börsens fastighetsindex som Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex FSBX befinner sig nu på nya rekordhöjder. På novembers sista handelsdag stängde fastighetsindex på 1 663,79, vilket är all-time high medan FSBX stängde på 108,04, även det ett all-time high.

Det var första gången sedan beräkningen av FSBX inleddes i början på maj som index hamnar över 108.

Uppgången förklaras dels av att börsutvecklingen varit gynnsam generellt de senaste veckorna, för hela börsen, dels att Riksbankens beslut att sänka reporäntan, den viktigaste styrräntan till noll procent i slutet på oktober. Fastighets- och samhällsbyggnadsbolagen gynnas mer än andra av det beslutet då de är mer beroende än de flesta av lånat kapital och för de flesta fastighetsbolag är räntekostnader den i särklass största enskilda kostnadsposten. Nu är det visserligen inte så att fastighetsbolagen lånar hos Riksbanken till reporäntan men däremot ligger reporäntan till grund för den så kallade Stibor-räntan som i sin tur utgör grunden till fastighetsbolagens lånevillkor.

Huruvida fastighetsaktierna fortsätter stiga, och i så fall hur länge, är oklart.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FSBX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.