Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Sålde Fabege-aktier för 300 miljoner

Publicerad: 24 april 2014, 12:30

Statens pensjonsfond, den norska oljefonden, nettosålde under mars månad ungefär 3,4 miljoner aktier i Fabege. Det visar en jämförelse av bolagets ägarstatistik hos SIS Ägarservice den 28 februari och den vid kvartalsskiftet. I slutet på februari ägde oljefonden 4,8 miljoner aktier i fastighetsbolaget medan innehavet i slutet på mars var 1,4 miljoner aktier.


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterNorska oljefonden

Enligt statistik på Stockholmsbörsens hemsida bytte 7,5 miljoner Fabege-aktier ägare i mars vilket innebär att oljefonden sålde  närmare 46 procent av de aktier som bytte ägare, givet att man enbart sålde och inte köpte några aktier, i bolaget.

Fastighetsnytt rapporterade 21 mars att 948 078 Fabege-aktier bytt ägare i en affär den dagen. Det råder ingen tvekan om att oljefonden var på säljsidan i den affären. Då såldes aktierna till kursen 85 kronor vilket var 1,8 procent under aktiens genomsnittskurs i mars, 86,9 kronor. Lite godtyckligt kan man använda genomsnittskursen för att uppskatta värdet av de aktier oljefonden sålde i mars och då blir summan 295,2 miljoner kronor. Det är dock endast en uppskattning och ett exakt belopp går inte att ta fram men någonstans i närheten av 300 miljoner blir det definitivt givet aktiens kursrörelser under mars.

Oljefondens andel av kapital och röster i Fabege sjönk från 2,9 procent till 0,8 procent i mars. Vid årsskiftet ägde fonden 5,2 miljoner aktier, 3,1 procent av kapital och röster.

En annan storägare som har nettosålt aktier i Fabege under första kvartalet är Öresund Investment AB. Bolaget, som har en styrelseledamot i Fabeges styrelse och en plats i bolagets valberedning, reducerade sitt innehav med 1 miljoner aktier, 0,6 procent av kapital och röster.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.