fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Rimlig prislapp, bud borde gå igenom - analytiker

Publicerad: 2 augusti 2021, 14:59

Handelsbanken Capital Markets analytiker Johan Edberg räknar inte med några konkurrerande bud på Kungsleden

Castellums bud på Kungsleden har goda förutsättningar att gå igenom. Och om så sker så bör det sammanslagna bolaget få ett högre kreditbetyg än idag. Det säger Handelsbanken Capital Markets analytiker Johan Edberg till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Castellum

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


För närvarande sker det en konsolidering i fastighetssektorn där bolag köps kors och tvärs för att skapa större enheter. En av de främsta drivkrafterna bakom detta är förhoppningar om sänkta finansieringskostnader för det större bolaget. I fallet med Castellum och Kungsleden räknar budgivaren med att Kungsledens räntekostnader kommer minska med 100 miljoner kronor framöver i takt med att bolagets lån refinansieras med stöd av Castellums starka kreditbetyg.

Castellum har idag kreditbetyget Baa2 hos Moody’s medan Kungsleden har betyget Baa3. Ett sammanslaget bolag har dock goda möjligheter att höja betyget ytterligare, till Baa1, bedömer Handelsbanken Capital Markets.

”Som det ser ut just nu. Om man tittar på vad de redovisat pro forma, i kombination med att de ska sälja en portfölj och ge ut hybridobligationer, så är bedömningen att det ska räcka till en notch högre på kreditvärdigheten”, säger Johan Edberg bygg- och fastighetsanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Läs även: Vem tar vem på börsen?

Kungsledens aktie har gått starkt i år

När det gäller budet så låg premien bara 7,5 procent över fredagens stängningskurs för Kungsleden. Jämfört med det senaste rapporterade substansvärdet uppgick den dock till 18 procent. Johan Edberg anser dock att det för tillfället är mer relevant att titta på den sistnämnda siffran när man ska bedöma budet. 

”Det vi har sett det här året, framförallt sedan i april, är en omvärdering av Kungsleden och andra aktier. Det gör att man kanske inte ska vänta sig en stor premie mot senast betalt”, säger han.

Kungsledens aktie hade stigit med 29 procent i år fram tills stängningen i fredags. 

Läs även: Kungsleden släpper stark rapport: ”Det går helt klart i rätt riktning” 

”Man ska ha i åtanke att kungsleden är en aktie som historiskt sett handlats med rabatt mot substansvärde, och rabatt mot sina jämförelsebolag. Det i kombination med att det är en relativt stor andel aktier i budet gör att jag tycker att det är en rimlig prisnivå”, säger Edberg.

Budet är ett kombinerat aktie- och kontantbud där aktiedelen står för 70 procent. De som accepterar får därmed aktier i det sammanslagna bolaget och kan därigenom dra nytta av framtida synergivinster, som utöver sänkta finansieringskostnader även inkluderar operationella och administrativa synergier om 185 miljoner kronor på några års sikt.

Kungsleden handlas under budnivå

Storägare såsom Gösta Welandson, Ilija Batljan och Olle Florén, som tillsammans äger 26 procent av det utestående kapitalet och rösterna i Kungsleden, har ingått bindande åtaganden att acceptera budet.

Detta, tillsammans med det faktum att det inte vore så lätt för en konkurrent att skrapa ihop 27 miljarder, bidrar till att Edberg räknar med ett positivt utfall för Castellum.

”Jag har en känsla av att det här är så förankrat att det sannolikt kommer gå igenom. Jag skulle inte räkna med några konkurrerande bud.”

Marknaden verkar hålla med. Kungsledens aktiekurs skvallrar iallafall inte om några spekulationer i ett högre bud. Den handlas för närvarande till kursen 124,70 kronor, vilket är under budnivån 124,90 kronor. Justerar man för att Castellums aktie stigit under dagen så ska dessutom budnivån justeras upp något, till 125,90 kronor.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev