Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Rekordstarkt kvartal för Platzer

Publicerad: 16 april 2020, 12:49

P-G Persson.

Foto: Platzer.

Eventuella effekter från covid-19 har ännu inte letat sig in i Platzers böcker och bolaget redovisar ett rekordstarkt driftsöverskott i det första kvartalet.


Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

– Då hyror normalt betalas kvartalsvis i förskott innebär det paradoxalt nog att första kvartalet 2020 var ett rekordkvartal för Platzer, kommenterar bolagets P-G Persson i rapporten.

Samtidigt konstaterar han att det än så länge ser bra ut även i innevarande kvartal.

– När vi analyserar hyresinflödet i andra kvartalet kan vi konstatera att kvartalets inbetalningar i allt väsentligt liknar ett normalt kvartal. 

Jag är oerhört tacksam att vi går in i den här krisen med bättre förutsättningar än vid någon annan tidpunkt.

Driftsöverskottet steg till 216 miljoner kronor i det första kvartalet från 204 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Förvaltningsresultatet ökade till 183 miljoner från 148 miljoner. 

Kommer slå mot hyresgäster på sikt

Samtidigt flaggar P-G Persson för att det kan komma negativa effekter i ett senare skede. 

– I takt med att covid-19 får allt större konsekvenser för samhället i allmänhet och företagandet i synnerhet kommer dock de flesta av våra hyresgäster att påverkas över tid, direkt eller indirekt av coronavirusets utbredning.

Platzer har en mycket låg exponering mot segmenten sällanköpshandel, restaurang och hotell, som drabbats hårdast i den första fasen av pandemin.

Nettouthyrningen visar inte heller på någon coronaeffekt. Den var nämligen positiv för 15:e kvartalet i rad, om man räknar in projekt. Nettouthyrningen uppgick till 0,5 miljoner kronor. Motsvarande siffra i det första kvartalet i fjol var 4 miljoner.

Stabil bankfinansiering i botten

Vidare framhåller Persson att bolaget står väl rustat för att tackla den analkande stormen.

– Jag är oerhört tacksam att vi går in i den här krisen med bättre förutsättningar än vid någon annan tidpunkt. Vi har starka huvudägare, hög andel bankbelåning, hög och stabil överskottsgrad samt starka leverantörer, samarbetspartners och byggentreprenörer, liksom kompetenta och drivna medarbetare.

Läs även: Platzer och Bockasjö gör gemensam sak 

I dagsläget ligger andelen bankfinansiering på 84 procent. När det gäller obligationsfinansiering, som är mer känslig för marknadens nycker, så uppger den utestående volymen mot obligationsmarknaden till 1,2 miljarder kronor, varav 0,3 miljarder kronor förfaller inom ett år. Det ska även finnas outnyttjade kreditfaciliteter på plats för att hantera kommande obligationsförfall.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.