Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Nytt historiskt rekord för fastighetsaktierna

Publicerad: 3 november 2015, 07:20

Efter en sommar och tidig höst i orons tecken har börsen återhämtat sig rejält under oktober månad. Det gäller inte minst fastighetsaktierna. Under oktober steg Stockholmsbörsens fastighetsindex OMX Stockholm Real Estate GI med 10 procent och slutade på 2 172,98. Det är snudd på all-time high och under novembers första handelsdag slog indexet all-time high då det låg på 2192,2 när börsen slog igen portarna på måndagen.


Ämnen i artikeln:

FSBXStockholmsbörsen

Efter en sommar och tidig höst i orons tecken har börsen återhämtat sig rejält under oktober månad. Det gäller inte minst fastighetsaktierna. Under oktober steg Stockholmsbörsens fastighetsindex OMX Stockholm Real Estate GI med 10 procent och slutade på 2 172,98. Det är snudd på all-time high och under novembers första handelsdag slog indexet all-time high då det låg på 2192,2 när börsen slog igen portarna på måndagen. På måndagen noterades även ett nytt intradagsrekord, 2 193,73.

Tidigare rekordet noterades 15 april i år, då börsens index noterades till 2 178,72.

Även FSBX som omfattar den bredare samhällsbyggnadssektorn och inkluderar byggaktier samt tekniska konsulter har gått bra under oktober månad och steg under månaden 8,5 procent. FSBX fortsatte stiga under måndagen och noterades vid börsens stängning till 137,47. Det är dock en bit från det tidigare rekordet, 140,42, som även det noterades 15 april. Notera att även i fallet FSBX pratar vi totalavkastningsindexet, GI.

Egentligen är det dock enbart under oktobers sista dagar som de två indexen gått som tåget. 19 oktober låg de fortfarande ganska nära den nivå de låg på vid tredje kvartalets utgång, 2,5 respektive 1,5 procent högre än sista september. Vad som har triggat uppgången i oktober verkar vara ett generellt bättre marknadshumör men noterbart är att fastighets- och samhällsbyggnadsaktierna har presterat bättre än börsen generellt. För jämförelse kan således nämnas att Stockholmsbörsens huvudindex, OMX S30 under oktober stigit med 7,7 procent och från 19 oktober med 2,8 procent.

Den mest logiska förklaringen till att fastighetsbolagen lyckats bättre än övriga börsen under månaden stavav rapporter. Medan de mest tongivande bolagen i OMX S30, bankerna, inte har rosat marknaden med sina kvartalsresultat har fastighetsbolagen gjort bra ifrån sig, något som marknaden har uppmärksammat.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FSBXStockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.