Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Aktiemarknad

Nyemission förklarar Akelius kursfall

Publicerad: 3 September 2014, 11:08

Akelius Residentials preferensaktie föll i kurs med 21 kronor på tisdagen. När börsen stängde på måndagen kostade en preferensaktie i bolaget 357 kronor men vid stängning på tisdagen kostade den samma 336 kronor. Ett prisfall med 5,9 procent med andra ord och även om det kan ses som ett uppseendeväckande stort fall så har det sin logiska förklaring.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Efter handelsdagens slut på måndagen, närmare bestämt klockan 18:21, meddelade Akelius marknaden att man beslutat att ”erbjuda allmänheten i Sverige och institutionella investerare att teckna preferensaktier i Akelius till en volym om 1 500 miljoner kronor. Akelius har möjlighet att utöka erbjudandet till en total volym om 3 000 miljoner kronor.”

Ett börsbolag, oavsett om det är ett fastighetsbolag eller något annat, har ett visst värde som bestäms av marknaden. Väldigt förenklat kan man säga att marknadsvärdet baseras i normala fall på de underliggande tillgångarna och en aktie i bolaget kan ses som ett andelsbevis på en del i dessa tillgångar. Det är som en kaka som delas upp i, i fallet Akelius, 3,4 miljoner lika stora bitar. Genom att öka antalet aktier utan att samtidigt lägga till tillgångar så urholkar man värdet på de befintliga aktierna, det vill säga att kakan inte har blivit större men den delas upp i fler bitar. Då går det av sig självt att varje bit är mindre än innan. Det förklarar i första hand Akelius kursfall.

Teckningskursen i erbjudandet är 320 kronor per aktie, jämfört med 300 kronor vid börsintroduktionen i juni. Utdelningen är den samma som vid börsintroduktionen, 20 kronor per år, och direktavkastningen är således 6,3 procent per år, för den som köper aktien till teckningskursen.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.