Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Ny sammanställning: Fastighetsbolagen fortsätter att tappa i värde

Publicerad: 17 mars 2020, 20:20

Coronakrisen på börsen blir allt djupare och fastigheter har drabbats synnerligen hårt av den starka virusoron på börsen. En ny sammanställning som Fastighetsnytt gjort visar att endast en handfull bolag värderas nu över substans av aktiemarknaden.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

En ny sammanställning som Fastighetsnytt gjort visar att fastighesbolagen på börsen fortsätter att förlora i värde.

En månad är på sin höjd 31 dagar. Det motsvarar 744 timmar och 44 640 minuter. Ibland går tiden fort och ibland går den långsamt och flesta kan vi väl vara överens om att den senaste månaden gått oerhört långsamt. I alla fall känns det så. Ändå har det inte gått mer än en månad, plus en dag, sedan Stockholmsbörsens fastighetsindex nådde all-time high. Fredagen 14 november stängde börsens fastighetsindex (PI) på 4 546,91 och det mesta tydde på att ytterligare rekordnoteringar skulle ske. Sedan inleddes coronakraschen.

Läs även: Förra årets monsterrally utraderat efter nytt ras på börsen 

Initialt var den långsam men allteftersom dagarna passerat, och paniken som orsakats av detta fruktade virus ökat successivt, har fallet tilltagit och vid börsens stängning på tisdagen 17 mars hade börsens fastighetsaktier kollektivt tappat nästan hälften av sitt börsvärde. Index stängde på 2 570,38 vilket är hela 43,5 procent lägre än i mitten av februari. Samtidigt har börsens bredare index fallit i häradet 30 procent.

Frågan är då varför fastighetsaktierna faller mer än övriga...

Orsaken för att börsen fallit på bred front är givetvis oron för vilka effekter coronaviruset kommer att ha på ekonomin och samhället i stort, vid det här laget har väl alla glömt bort att det pågår ett lågintensivt oljekrig mellan Saudiarabien och Ryssland. Varje dag nås vi av nya nyheter om negativa ekonomiska effekter i coronas kölvatten men frågan är då varför fastighetsaktierna faller mer än övriga, i synnerhet då fastigheter oftast rör sig mindre häftigt än andra tillgångsslag.

Få fastighetsaktier värderas över substans

För en vecka sedan sammanställde Fastighetsnytt börsens värdering av fastighetsaktierna relativt bolagens underliggande långsiktiga substansvärde och deras vinst för 2019. Då var slutsatsen att värderingen nyktrat till rejält jämfört med mitten av februari och när vi nu uppdaterar denna sammanställning, och fastighetsindex fallit med ytterligare 30 procent, kan vi konstatera att endast en handfull fastighetsaktier numera värderas över substans. Närmare bestämt är det fem aktier som handlas med en substanspremie och de flesta aktierna handlas med en rejäl rabatt, uppåt 25 procent, relativt substans.

Det andra nyckeltalet, price-to-earnings, vilket visar relationen mellan aktiekurs och bolagens vinst per aktie, ligger i regel långt under 10, med några få undantag.

Att dra några större slutsatser på detta kräver en djupare analys, vilket vi få återkomma till. Det är enkelt att utan vidare förklara fastighetsaktiernas stora ras med att bubblan nu äntligen spruckit, men det ter sig dock som en ganska ytlig slutsats liksom den att fastigheter nu är attraktivt värderade, en djupare analys krävs.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.