Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Nordiska fastighetsaktier backar

Publicerad: 22 maj 2017, 06:50

Nordiska fastighetsaktier har dalat på börsen sedan toppen i september förra året. Det är framförallt de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan som har tagit en smäll, enligt Pangeas nya rapport Pangea Nordic Listed Overview.


Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

– Efter en urstark kursutveckling över flera års tid har vi nu sett en priskorrigering i den noterade fastighetssektorn, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.

Sedan rekordnoteringarna i september förra året har nordiska fastighetsaktier backat 5 procent medan aktiemarknaden generellt har gått i motsatt riktning och ökat med 12 procent. I Sverige, den största marknaden i Norden, har fastighetsaktier tappat 6 procent.

– Det är överraskande eftersom bolagens underliggande fastighetsportföljer har fortsatt att öka i värde, men börsnedgången drivs förmodligen av rädsla för dyrare finansiering och nya skattereformer, säger Mikael Söderlundh.

Kombinationen av stigande fastighetsvärden och sjunkande börskurser har gjort att de nordiska fastighetsaktierna nu handlas nära sina substansvärden, visar rapporten. De tidigare stora substanspremierna har försvunnit och många enskilda bolag, inte minst i Finland och Norge, handlas till betydande rabatt. Sett till olika segment så har de mindre fastighetsaktierna som är noterade utanför huvudlistan gått svagast och tappat 14 procent sedan september förra året.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till 117 miljarder kronor hittills under 2017, att jämföra med 148 miljarder kronor samma period förra året. I Sverige har det genomförts fastighetsaffärer för nästan 50 miljarder kronor, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.