lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Neobo godkänt för notering – första handelsdag på fredag

Publicerad: 6 februari 2023, 21:18

Ylva Sarby Westman är Neobos vd.

Nasdaq har godkänt Neobo Fastigheters ansökan om notering på Nasdaq First North Premier Growth Market. Första dag för handel fastställs till fredag den 10 februari, det framgår av ett pressmeddelande. Enligt bolagsbeskrivningen har Neoboas fastighetsvärde skrivits ned med 1 miljard kronor sedan senaste värderingen.

Ämnen i artikeln:

SvepetYlva Sarby Westman

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Den 21 december i fjol fattades beslutet, på SBB:s stämma, att dela ut Neobo (tidigare Amasten) till aktieägarna.

– Nu når bolaget en milstolpe. Allt har gått enormt snabbt och det ligger mycket hårt arbete bakom, säger bolagets vd Ylva Sarby Westman till Fastighetsnytt.

Genom noteringen kommer Neobo att bli ett av de största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige, baserat på marknadsvärdet av fastigheterna

I ett pressmeddelande skriver Neobo att man i samband med noteringen offentliggör en bolagsbeskrivning där bolagets fastighetsbestånd, av externa auktoriserade värderare, värderas till 15,3 miljarder kronor.

Jämfört med Q3 rapporten har värdet därmed minskat med 1 miljard kronor.

Läs mer: Sarby Westmans nya tuffa uppdrag: ”Jag tvekade aldrig när Ilija ringde”

95 procent av fastighetsvärdet består av bostadsfastigheter och resterande värde utgörs i huvudsak av samhällsfastigheter.

Enligt den broschyr som SBB gav ut den 8 december i fjol ska avkastningen på eget kapital över tid överstiga 10 procent, belåningsgraden ska inte överstiga 65 procent av fastigheternas marknadsvärde, en soliditet över 30 procent och att räntetäckningsgraden ska överstiga 1,5 gånger.

Enligt bolagsbeskrivningen har Neobo, per den 6 februari, ingått nya kreditavtal om 7,4 miljarder varav cirka 80 procent är räntesäkrat.

Läs mer: Även Castellums CFO Ylva Sarby Westman slutar

De nya kreditavtalen innebär att Neobo, per datumet, har en genomsnittlig kapitalbindningstid om 4,1 år, en genomsnittlig räntebindning på 1,7 år och en genomsnittlig ränta om 2,5 procent.

Neobos fastighetsbestånd enligt Q3-rapporten

• Neobos fastighetsbestånd är enligt bolagets Q3-rapport beläget i 35 (37) kommuner och bestod vid kvartalets utgång av 7 525 (8 065) lägenheter fördelade på 267 (249) fastigheter, med ett totalt fastighetsvärde om 16,3 miljarder (17,2). Den totala uthyrningsbara arean uppgick till 635 000 kvm (705 000) med ett årligt hyresvärde om 805 miljoner (871). Bostadsfastigheter står för 98 procent (98) av fastighetsbeståndets marknadsvärde och resterande del utgörs av samhällsfastigheter.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev