torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

NCC vinstvarnar – aktien faller brant

Publicerad: 13 december 2017, 07:36

Sex veckor efter att man med omedelbar verkan sparkade vd:n Peter Wågström kommer nu nästa negativa besked från NCC. Bolaget lämnar en vinstvarning för fjärde kvartalet och aktien faller som en sten på börsen.

Ämnen i artikeln:

NCC

I den inledande handeln med NCC:s aktie på onsdagen föll båda aktieslagen, A och B, med 5,5 respektive 6,4 procent. Anledningen är den vinstvarning som bolaget lämnade på morgonen där man skriver att ”rörelseresultatet för det fjärde kvartalet beräknas bli nära noll”.

Den starkast bidragande faktorn är, enligt ett pressmeddelande, att resultatet belastas med 315 miljoner kronor för ökade avsättningar inom bygg och anläggning. Man menar att justeringen medför att risken i projektportföljen inom bygg- och anläggning får en lägre och mer balanserad risk. Därutöver belastas resultatet med 75 miljoner kronor i omstruktureringskostnader samt avgångsvederlag för Peter Wågström.

När Peter Wågström fick lämna bolaget motiverade styrelsen sitt beslut bland annat med de lönsamhetsproblem som bolaget har haft inom bygg- och anläggning. Man nämnde de stora avskrivningar som gjorts i den norska och finska verksamheten och enligt bolagets vinstvarning tillkommer nu avsättningar om 55 miljoner, främst från den danska verksamheten. Vidare behöver man avsätta 260 miljoner kronor i infrastrukturverksamheten efter en omvärdering av projektportföljen.

NCC kommer att arbeta aktivt för att sänka sina kostnader då man kommit fram till att bolagets omkostnader med nuvarande tillväxttakt är för höga. Man räknar med en årlig besparing om 200 miljoner kronor.

Under 2015 lanserades en ny strategi med ambitionen att växa koncernens omsättning med 5 procent årligen, samt förbättra rörelsemarginalen från 3 till minst 4 procent.

– För att lyckas med strategin krävs att vår bygg- och anläggningsverksamhet utvecklas bra. Denna verksamhet har levererat avseende orderingång men resultatet har varit svagt. Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen. Förutom att förbättra lönsamheten är arbetsmiljö och säkerhet högt prioriterat, säger Håkan Broman tf koncernchef NCC AB, i en kommentar.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev