Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Missnöjd Batljan drar tillbaka budet på norska Entra

Publicerad: 9 december 2020, 12:59

Ilija Batljan anser anser att SBB förfördelats av Entra i budprocessen

SBB meddelar att budet på norska Entra dras tillbaka till följd av missnöje med Entras informationsgivning. Det innebär att endast Castellums bud återstår.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterCastellumEntra Fastigheter

SBB uppger att man inte fått tillgång till detaljerad information från Entra och ifrågasätter även historiska data från det norska bolaget. 

”Alla intressenter ska ha tillgång till samma information. Det är därför vi drar ur processen, eftersom vi inte får samma tillgång till information”, säger Ilija Batljan på en telekonferens som hålls med anledning av nyheten.

Enligt SBB har Entra begränsat åtkomsten till information med hänvisning till att SBB är en konkurrent på den norska marknaden. Enligt Baltjan är detta ”nonsens”. Detta med hänvisning till att bolagets norska portfölj huvudsakligen består av förskolor, äldreomsorg, LSS-boenden, och på geografiska lägen där Entra inte är representerade. 

Entra har en stor andel kontor i portföljen med en stor andel offentliga hyresgäster.

Läs även: SBB gör jätteemission av bland annat ”sociala” obligationer 

SBB ifrågasätter även om det går att lita på historiska data från det norska bolaget. Orsaken är att Entra på onsdagen pressmeddelade om en betydande värdeökning i sitt fastighetsbestånd. Den uppdaterade värderingen ökar värdet på Entras fastighetsportfölj med 8,1 procent till 56,5 miljarder norska kronor, från 51,8 miljarder i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet. Detta motsvarar enligt SBB en värdeökning på 23 norska kronor per aktie sedan kvartalsrapporten.

Läs även: Analyschefen om budet på Entra: Fler vill investera i Norge i skuggan av coronaepidemin 

SBB ifrågasätter den stora uppjusteringen, som ska baseras på lägre avkastningskrav på transaktionsmarknaden. SBB hänvisar bland annat till att det endast funnits ett begränsat antal relevanta transaktioner att gå på den senaste tiden. 

”Den uppdaterade värderingen är inte genomförd i linje med tidigare praxis och, enligt SBB, inte i linje med den norska marknadsutvecklingen i allmänhet. Den nya tillhandahållna informationen skapar osäkerhet avseende den historiska rapporteringen från Entra. Denna historiska rapportering utgör grunden för SBB:s bud och SBB känner inte längre tillräcklig säkerhet i tillförlitligheten på Entras historiska rapportering”, skriver SBB dagens pressmeddelande.

Batljan uttrycker även missnöje över den norska statens försäljning av drygt 8 procent av aktierna till budkonkurrenten Castellum.

”Givet den nya informationen så såldes det under ett rättvist marknadsvärde på de norska skattebetalarnas bekostnad”, säger Batljan. 

Enligt Batljan innebär förbehåll i samband med budet att bolaget inte längre är bundet av budet, som löper ut i slutet av månaden. Det framgick även vid telekonferensen att SBB inte har några aktier i Entra.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.