Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Lönsamheten klart förbättrad

Publicerad: 28 april 2014, 11:16

Akademiska Hus redovisar ett driftnetto på 953 miljoner kronor för årets första kvartal.


Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en förbättring med 69 miljoner och det förklaras enbart av att man har lyckats kapa sina kostnader rejält. Fastighetskostnaderna sjunker med 79 miljoner kronor samtidigt som intäkterna från fastighetsförvaltningen sjunkit med 10 miljoner. Det i sin tur leder till att överskottsgraden ökar med 5 procentenheter till 69,5 procent, ett tecken på en klart förbättrad lönsamhet.

Hur bolagets förvaltningsresultat har utvecklats är dock oklart då något förvaltningsresultat går inte att räkna fram. Orsaken är den att bolaget har bakat in värdeförändringar i derivatportföljen i finansnettot vilket i sin tur försämras kraftigt tack vare den lägre räntekostnaden. Hur stora de negativa värdeförändringarna i derivatportföljen är specifieras inte. Vinst före skatt sjunker med 349 miljoner kronor vilket dels förklaras av det försämrade räntenettot, dels av att orealiserad nettovinst från värdeförändringar i fastighetsbeståndet försämrats kraftigt.

Akademiska Hus balansomslutning ökar med 552 miljoner kronor från årsskiftet och det egna kapitalet med 508 miljoner vilket innebär att soliditeten har förbättrats från 46,8 procent till 47,1 procent. Belåningsgraden ökar till 34,3 procent och räntetäckningen sjunker en aning till 6,8 gånger räntekostnaderna.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.