Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

”Kraftig spridning av aktieägarnas kapital”

Publicerad: 14 maj 2012, 12:49

Bernt Larsson, Stockholmsbryggan Fastighetsekonomi AB, har synat de börsnoterade fastighetsbolags aktiekursförändringar i jämförelse med generalindex under den senaste femårsperioden, maj 2007 till maj 2012.


Bernt Larsson, Stockholmsbryggan Fastighetsekonomi AB, har synat de börsnoterade fastighetsbolags aktiekursförändringar i jämförelse med generalindex under den senaste femårsperioden, maj 2007 till maj 2012.

Under den senaste femårsperioden har den allmänna prisutvecklingen för aktier på Stockholmsbörsen varit turbulent och generalindex har visat på en nedgång om cirka 20 procent från maj 2007 till maj 2012. Från maj 2007 till årsskiftet 2008/09 halverades börsvärdet för att sedan öka med närmare 90 procent till årsskiftet 2010/11 för att sedan återigen minska med 10-15 procent fram till maj 2012.

Många aktiesparare har under perioden sökt sig till alternativa placeringar som skog, konst eller obligationer. För de stora pensionsbolagen i Sverige finns en tendens att öka den direktägda fastighetsdelen av det sammanlagda kapitalet.

Fastighetsbolagen
Under perioden har noterats 15 fastighetsbolag på börsen (Corem Properties, Kungsleden och Catena har inte tagits med i undersökningen).

Om hänsyn enbart tas till aktiekursernas värdeförändringar under perioden och om man inte beaktar aktieutdelningar, kan konstateras en kraftig spridning av aktieägarnas kapital. Från fördubbling av kapitalet till mer än halvering. Flera fastighetsbolag har under perioden haft högre aktieutdelningar än genomsnittet på börsen medan vissa delat ut mindre, vilket i viss utsträckning förrycker denna jämförelse bolagen inbördes. Eftersom det endast är fråga om aktieutdelningar så blir ändock värdeförändringar för aktieägarnas kapital marginellt påverkat.

Sammantaget har börskursen för tio fastighetsbolag ökat mer än OMX-index medan fem har backat mer än index. Vad gäller bolagens aktuella börsvärde synes den faktorn inte ha någon större betydelse värdeförändringar under perioden. Fastighetsbolagen har således varit en bättre aktieplacering än genomsnittet. Sagax är periodens suveräna vinnare, medan det gått väsentligt sämre för det enda fastighetsbolaget med internationell substans, Rezidor Hotel.

Bernt Larsson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.