Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

JM på sexårshögsta

Publicerad: 11 september 2013, 09:21

Vid Stockholmsbörsens stängning på tisdagen kostade en JM-aktie 187 kronor. Så mycket har aktien inte kostat sedan i juli 2007.


Ämnen i artikeln:

JMOMX

Som Fastighetsnytt redan har rapporterat har JM-aktien stigit rejält under sommaren och under tisdagen steg den med hela 6,6 procent. I skrivande stund har JM stigit med ytterligare 1,6 procent till 190 kronor. Därmed har aktien kommit upp till de nivåer den var på när förspelet till den så kallade Lehman-krisen hade just inletts med börsraset i USA i juli 2007. Den 31 juli 2007 kostade JM-aktien 207 kronor men började sedan sjunka i pris tills den nått 172,5 kronor den 9 augusti, ett prisfall med närmare 17 procent på bara några få dagar. Sedan återhämtade den sig igen och kostade 197,5 kronor den 24 augusti. I mitten av januari 2008 kostade aktien 108,5 kronor. Efter ytterligare en relativt kortvarig återhämtning var det botten ur. Den 1 desember 2008 kostade en aktie i JM 27,3 kronor. Den som hade köpt en aktie i bolaget vid den tidpunkten och haft is i magen att fortfarande hålla i den skulle i skrivande stund kunnat realisera en vinst om 596 procent. Diagrammet visar JM-aktiens berg- och dalbana över de senaste sex åren.

JM

Byggbranschen är extremt konjunkturkänslig, kanske den mest konjunkturkänsliga av alla branscher i ekonomin, och det är därför inte konstigt att JM-aktien har svängt som den gör. I samband med sitt bokslut för andra kvartalet i år meddelade bolaget att man ser allt fler tecken på en bättre konjunktur och att efterfrågan efter nyproducerade bostäder fortsätter öka. Därmed tog aktien ett glädjeskutt vilket fortfarande pågår och ska man tro analytiker som framträtt i media de senaste dagarna finns det fortfarande en uppsida i aktien. Dessutom har blankare minskat sina korta positioner, som Fastighetsnytt rapporterat, vilket tyder på att dessa tror att sannolikheten att priset ska sjunka igen inte är så stor.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

JMOMX

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.