Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Intresset för aktier ökar igen

Publicerad: 18 juni 2014, 06:00

Omsättningen i handeln med de börsnoterade fastighetsbolagens aktier uppgår till 31,2 miljarder hittills i år och ökar markant jämfört med förra året då omsättningen i samma period, det vill säga från årsskiftet till och 13 juni var 22,6 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

OMXStockholmsbörsen

Omsättningen i handeln med de börsnoterade fastighetsbolagens aktier uppgår till 31,2 miljarder hittills i år och ökar markant jämfört med förra året då omsättningen i samma period, det vill säga från årsskiftet till och 13 juni var 22,6 miljarder kronor. Utvecklingen förklaras dels av att nya aktier har tillkommit men den är även ett kvitto på det ökade intresset för fastighetsaktier.

Totalt har fem nya fastighetsaktier tillkommit på börsens huvudlista sedan halvårsskiftet 2013. Dessa har sammanlagt omsatt närmare 4,2 miljarder kronor, varav Hemfosa står för lejonparten (3,4 miljarder). Därutöver tillkom även två aktier, Tribona och Sagax B, på andra kvartalet ifjol. Dessa aktier har bidragit med cirka en halv miljard till den ökade omsättningen. I övrigt är det Balder och Atrium Ljungberg som har bidragit mest, Atriums bidrag till utvecklingen beror på en enda affär med bolagets aktier då storägare och själva bolaget sålde av sitt innehav.

Det är dock inte bara bland fastighetsbolagen som omsättningen har ökat. Det gäller aktiehandeln i allmänhet, vilket måste anses vara ett glädjeämne med tanke på att omsättningen på börsen har sjunkit de senaste åren. Såväl OMXS30, index som mäter börsens 30 mest omsatta aktier, som OMX Stockholm GI, som mäter börsens alla aktier, har ökat i omsättning med 84 respektive 177 miljarder kronor.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

OMXStockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.