Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

FSBX-aktierna slår övriga börsen med råge

Publicerad: 31 mars 2016, 12:41

Johan Karlström är vd på Skanska.

Foto: Mattias Fröjd.

2016 års första kvartal närmar sig sitt slut. Det har varit ett turbulent kvartal på börsen med stora nedgångar i början av året men sedan har marknaden återhämtat sig med råge och när Stockholmsbörsen slog igen portarna för kvartalets näst sista handelsdag, onsdagen 30 mars, slog dess fastighetsaktieindex ett nytt all-time high rekord.


Ämnen i artikeln:

FSBXSkanskaStockholmsbörsen

2016 års första kvartal närmar sig sitt slut. Det har varit ett turbulent kvartal på börsen med stora nedgångar i början av året men sedan har marknaden återhämtat sig med råge och när Stockholmsbörsen slog igen portarna för kvartalets näst sista handelsdag, onsdagen 30 mars, slog dess fastighetsaktieindex ett nytt all-time high rekord. OMX Stockholm Real Estate GI noterade 2 241,01 indexpunkter, en aning högre än gamla rekordet, 2 238,8 som noterades på dagen tre månader innan, 30 december.

Även Fastighetsnytts egna aktieindex, FSBX som omfattar den bredare samhällsbyggnadsbranschen, har varit upp på rekordnivåer den senaste tiden och på onsdagen stängde indexet på rekordnoteringen 147,71. Det kan jämföras med övriga börsen som inte alls har presterat lika bra i år och ”bara” delvis hämtat in den mark som gick förlorad i den turbulens som inledde året. Fastighetsaktier har således, återigen, varit en bättre investering än övriga börsen hittills i år och ännu bättre hade det varit att investera i en samhällsbyggnadsportfölj som återspeglar FSBX. Hittills i år har Stockholmsbörsens huvudindex OMXS30 som omfattar de 30 mest omsatta aktierna på börsen, och ingen fastighetsaktie, fallit med 4,8 procent medan fastighetsindex stigit med 0,1 procent – alltså på par med årsskiftesnoteringen. FSBX däremot har stigit med 3,9 procent.

aktieindex

Sett till enstaka aktier så är det framförallt Skanska som förklarar skillnaden mellan FSBX och börsens fastighetsindex. Byggaktien har stigit med hela 13,5 procent i år och det förklaras till stor del av den starka rapport Skanska levererade för fjärde kvartalet 2015 och det starka kassaflöde bolaget har. Vidare så är det inte helt uteslutet att investerare som vill öka sin exponering mot byggbranschen, har börjat prisa in den byggboom som är förestående i Sverige. Även Peab och NCC har presterat mycket bra hittills i år, vilket ger stöd till byggboomstesen.

Bland fastighetsaktierna har Victoria Parks båda aktieserier och Platzer presterat väldigt bra i år, cirka 16 procent upp, liksom D. Carnegie, Besqab och Heba.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.