Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Fortsatt nedgång i vinsterna

Publicerad: 7 december 2012, 08:44

Peter Malmqvist

Börsbolagens vinst under det tredje kvartalets ligger 8 procent under motsvarande kvartal för ett år sedan. Det är långt ifrån den dramatik som uppstod efter Lehman Brothers 2008.


Ämnen i artikeln:

Peter Malmqvist

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 6, 2012

Börsbolagens vinst under det tredje kvartalets ligger 8 procent under motsvarande kvartal för ett år sedan. Det är långt ifrån den dramatik som uppstod efter Lehman Brothers 2008.

När bolagen på Stockholmsbörsen lämnat rapport för det tredje kvartalet kan konstateras att vinsten fallit med 8 procent i årstakt, mot 6 procent förra kvartalet. Räknat i årstakt är det visserligen det fjärde raka vinstfallet, men fjärde kvartalet 2011 var värst med en nedgång på 27 procent. Trots vinstfallet är lönsamheten för Stockholmsbörsens bolag fortsatt mycket hög. Räknat på eget kapital är avkastningen hela 15 procent, vilket är fantastiskt högt med tanke på den låga inflationen. Räknat på totala tillgångar är avkastningen 8,8 procent, vilket motsvarar lönsamhetssnittet de senaste fem åren. Jämfört med perioden efter Lehman Brothers kollaps är detta en västanfläkt. Då föll vinsterna med mellan 40-60 procent i års­takt under fyra kvartal i rad.

Utvecklingen idag påverkas, som vanligt, av enstaka storbolag. Av den samlade vinstminskningen på 6,4 miljarder kronor svarar Volvo för 3,1 miljarder, Ericsson för 2,7 och SSAB för 1,2 miljarder kronor. I toppen hittar vi Nordea med en förbättring på 2,2 miljarder, Sandvik på 1,7 och Stora Enso på 0,5 miljarder kronor. Exkluderar vi bolagen i toppen och botten minskar vinstfallet från 8 procent till 7. Mäter vi den mer stabila mediantillväxten i vinsterna (mittföretaget i gruppen) får vi också en nedgång på 7 procent i årstakt, mot 6 procent förra kvartalet.

Utfallet mot analytikernas prognoser är dock något i underkant. Totalt 54 procent av bolagen har underskridit förväntningarna enligt SME Direkts prognossammanställningar. Det summerade utfallet ligger 0,7 procent under prognoserna. Uppen­bart var analytikerna aningen för optimistiska inför rapportperioden.

Även försäljningen har minskat, i detta fall med 3 procent. Det är en tydlig nedgång eftersom försäljningen de senaste sex kvartalen visat en tillväxt på mellan 3 och 6 procent.  En viktig förklaringsfaktor är valutautvecklingen. I de bolag som informerar om denna har effekten dragit ner försäljningen med 2 procent, vilket kan jämföras med förra kvartalet, då försäljningen höjdes med 4 procent till följd av valutautvecklingen. Det är uppenbart att det senaste årets nedgång i euron mot kronan på 5 procent haft en negativ effekt på försäljningen. Effekten mot dollar och pund är inte lika negativ.
Därtill kan konstateras att bolagen underskridit analytikernas försäljningsprognos enligt SME med hela 2,1 procent. Det är relativt mycket och indikerar att det även är vikande efterfrågan som drar ner försäljningen, inte bara valutan. Däremot har orderingången förbättrats, från minus 2 procent till plus 4 procent förra kvartalet. Jublet fastnar dock lite i halsen, när jag samtidigt kan konstatera att orderingången i den viktiga verkstadsindustrin försämrats från ett fall på 3 procent, till ett fall på 10.

Kassaflödet före investeringar (exklusive bankerna), är dock fortsatt högt även om det är något lägre än förra kvartalet. Räknat som rullande helårsvärde är nedgången 2 procent, vilket dock är 7 procent högre än botten, som nåddes under det fjärde kvartalet förra året. Kassaflödet motsvarar 8,3 procent av bolagens tillgångar, vilket är något under genomsnittet på 8,8 procent sedan år 2000. Investeringarna (exklusive bankerna) ökar återigen efter en nedgång under 2011. Räknat som helårsvärde är ökningen 11 procent från förra kvartalet.

Finanserna i börsbolagen fortsätter att vara mycket starka. Räntekostnaderna (exklusive bankerna) har minskat med 3 procent från förra kvartalet, räknat i helårsvärde. Rörelseresultat täcker nu räntekostnaderna 11,5 gånger, vilket är extremt högt, men ändå något lägre än förra kvartalets 11,6 gånger. Den lägsta nivån under nedgångsfasen 2009 var 5,6 gånger och den högsta nåddes 2006 på extrema 29,5 gånger.

Sammanfattningsvis kan konstateras att börsbolagens vinst­återhämtning från botten det fjärde kvartalet förra året ­bromsat upp. Utfallet mot analytikernas prognoser visar att rapport­perioden blev något sämre än väntat, vilket också stämmer med en del industri­statistik som inkommit efter förra perioden. Det ­handlar dock inte om någon dramatik, utan mer om effekter i ­spåren av det kaotiska grekiska valet i maj-juni. Eftersom före­tagens lönsamhets­nivå och finansiella ställning är extremt stark, finns det ingen ­anledning att befara någon form av ­genomklappning. När samtidigt bankerna är Stockholmsbörsens mest stabila vinst­maskiner, borde inte heller denna sektor inge oro.

Peter Malmqvist
Fristående finansanalytiker

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 6, 2012

Ämnen i artikeln:

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.