Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Fastighetsaktiernas likviditet minskar

Publicerad: 5 juli 2013, 11:45

Pilarna visar utvecklingen jämfört med 30/6 2012.

Omsättningen på den svenska aktiemarknaden fortsätter minska och de börsnoterade fastighetsbolagen utgör där inget undantag. Samtidigt minskar likviditeten i de flesta av fastighetsaktierna.


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterCastellumHufvudstadenJM

Fastighetsnytt rapporterade i nummer 4/2012 att likviditeten i svenska fastighetsaktier varit dålig och att enbart tre av de 18 aktier som då ingick i fastighetsindex kunde per definition anses vara likvida. Enligt Finansinspektionens definition måste en aktie uppfylla fyra kriterier för att anses vara likvid. Den måste handlas med varje dag, ha ett marknadsvärde som överstiger 500 miljoner euro, ha en genomsnittlig omsättning som överstiger 2 miljoner euro per dag och ett det genomsnittliga antalet avslut per dag måste överstiga 500. Den sammanställning Fastighetsnytt gjorde vid halvårsskiftet 2012 visade att enbart Castellum, Fabege, och JM uppfyllde samtliga kriterier, bland fastighetsaktierna det vill säga.

Fastighetsnytt har nu gjort en ny sammanställning som visar att även om dessa aktier alltjämt uppfyller kriterierna har börjat närma sig gränsen ovanifrån. En ny aktie har däremot blivit medlem i gruppen, Hufvudstaden A.

Som framgår av tabellen har Castellum, Fabege och JM sett sin genomsnittliga omsättning sjunka liksom det genomsnittliga antalet avslut. Det positiva är att samtliga fastighetsaktier, förutom Kungsleden, har sett sitt marknadsvärde stiga under första halvåret och just när det gäller det kriteriet flyttar sig de tre bolagen på säkrare mark.

Hade det inte varit för omsättningskriteriet skulle Hufvudstaden A redan för ett år sedan funnits på listan över likvida fastighetsaktier men just då låg den genomsnittliga omsättningen på 1,8 miljoner euro per dag. Hittills i år har omsättningen emellertid varit mycket högre, nästan det dubbla, och bolagets A-aktie kan därför klassas som likvid. Det finns dock en faktor som talar mot att Hufvudstaden A är en likvid aktie och det stavas: en enda aktieägare. Hufvudstaden ägs till en övervägande stor del av L E Lundbergs och det är svårt att se hur aktien egentligen kan ses som likvid. Ska man gå på den i MiFID-regelverket fastställda definition av marknadsvärde, där man ser till så kallad free float (det vill säga de handelsbara aktiernas marknadsvärde) uppfyller Hufvudstaden sannerligen inte den definitionen.

Andra aktier ligger i dagsläget inte någonstans nära att kunna kallas likvida och som tabellen visar rör sig fler aktier åt det motsatta hållet än de som närmar sig den klassen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.