Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Enkelt manipulera aktier med dålig likviditet

Publicerad: 13 september 2012, 13:08

Nasdaq OMX

Det är avsevärt mycket enklare att påverka priset på en illikvid aktie än en likvid aktie.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenNasdaq

Det är avsevärt mycket enklare att påverka priset på en illikvid aktie än en likvid aktie. Fastighetsnytt har tidigare, både i tidning och på webb, uppmärksammat det faktum att de allra flesta börsnoterade svenska fastighetsbolag inte uppfyller de kriterier EU och Finansinspektionen har satt upp för likviditet.

Bland dessa bolag finns några som har en mycket begränsad likviditet vilket vi, måhända lite godtyckligt, i det här fallet kan definiera som en genomsnittlig daglig omsättning på mindre än 2 miljoner kronor och ett genomsnittligt dagligt antal avslut som understiger 20.

Trots att bristande likvididet i aktiehandel inte nödvändigvis behöver innebära några problem anses det ändå av analytiker, akademiker och sist men inte minst lagstiftare vara ett problem. Anledningen är enkel. Det är avsevärt mycket enklare att påverka priset på en illikvid aktie än en likvid aktie. Därmed är det även betydligt enklare att manipulera priset på en illikvid aktie. En transaktion med en ynka aktie kan påverka priset på illikvida aktier där varje transaktion väger mycket mer i prisbildningen medan transaktionerna försvinner i mängden när det gäller de mer likvida aktierna.

Självklart finns det inget som säger att aktiekurser kommer att manipuleras endast för att den möjligheten finns men lika självklart kan så bli fallet. För att illustrera kan vi ett kort exempel som sträcker sig över några dagar.

Sannolikt inte straffbart
Ett aktiebolags, vi kan kalla det för AB, aktie står i 50 kronor. Strax före börsens stängning köper investerare A på sig 1 000 aktier till den kursen. Bolaget i fråga har en illikvid aktie med en genomsnittlig omsättning på cirka 100 000 kronor per dag och cirka 8 avslut per dag. Det är inte ovanligt att avslut med 3-5 aktier registreras och då antalet avslut är mycket litet hänger varje transaktion inne relativt länge som den prisbildande transaktionen, oavsett volym.

Den närmaste veckan köper investerare A på sig ytterligare 12 aktier i AB i fyra olika transaktioner, tre aktier åt gången och alltid strax före stängning. Varje gång höjer han köpkursen med 2,5 procent vilket leder till att en vecka efter att han gjort sin ursprungliga investering ligger aktiepriset på lite drygt 55 kronor. Aktien har klättrat med lite drygt 10 procent på en vecka men i en takt som inte gör höjningen för iögonfallande för marknaden.

Dag åtta avyttrar investerare A hela sitt innehav i bolaget till priset 55. Han säljer alltså 1 012 aktier och får därmed 55 660 kronor. Den totala investeringen uppgick till 50 638 kronor och investerare A kan realisera en vinst på 5 022 kronor minus lite kostnader. Det är en avkastning på 9,9 procent på en dryg vecka vilket inte kan anses vara en dålig affär.

Fastighetsnytt har skickat en förfrågan till Finansinspektionen om huruvida det förfarande som beskrivs ovan är brottsligt och därmed straffbart. Enligt svar från avdelningschef Mattias Anjou är det åklagarna hos Ekobrottsmyndigheten som har i uppgift i att bedöma om ett visst förfarande är straffbart. Men som kommentar till exemplet säger han att även om det kan verka finnas manipulativa element i exemplet så är det ett riskabelt förfarande då aktien har dålig likviditet och det inte är säkert att investeraren skulle kunna avyttra den. Att det rör sig om brottsligt förfarande går dock inte att helt utesluta, men det beror på hur handeln i aktien ser ut i övrigt, enligt Mattias Anjou.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenNasdaq

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.