Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Diös-aktien blankas hårt men är det för sent?

Publicerad: 20 januari 2017, 21:17

Knut Rost är vd för Diös.

Foto: Diös.

Tidigare har JM, Castellum och Kungsleden, och i någon mån Wihlborgs, varit de svenska fastighetsbolag som väckt de internationella blankarnas intresse men nu har ett nytt bolag seglat upp på blankningstoppen. Det är Östersundsbaserade Diös Fastigheter


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Tidigare har JM, Castellum och Kungsleden, och i någon mån Wihlborgs, varit de svenska fastighetsbolag som väckt de internationella blankarnas intresse men nu har ett nytt bolag seglat upp på blankningstoppen. Det är Östersundsbaserade Diös Fastigheter som hittills under 2017 är det mest blankade fastighetsbolaget och som vid en första anblick verkar vara ett av de mest blankade svenska bolagen rent generellt.

En sammanställning som Fastighetsnytt gjort baserat på de blankningar som offentliggjorts sedan 2016 blev 2017 visar att korta positioner tagits eller utökats i två svenska bolag. Diös och JM. Notera att denna sammanställning endast omfattar korta netto positioner större än 0,5 procent av kapitalet. Att JM finns med på listan över de bolag som blankats hittills i år torde inte vara någon större överraskning med tanke på att aktien är så pass likvid som den är. Diös å andra sidan är en udda fågel när det gäller korta positioner men då ska man ha i åtanke att bolagets aktie har tagit ganska mycket stryk på senaste tiden och det är då ganska naturligt att blankarna får upp ögonen för den.

Fyra investerare har tagit en så pass stor kort position i Diös att den publicerats in Finansinspektionens insynsregister och två av dessa har varit synnerligen aggressiva i sin blankning. Dessa är den Chicago-baserade kapitalförvaltaren Pentwater och brittiska Melqart, med bas i London. Dessa har på en vecka byggt upp korta nettopositioner om 2,06 respektive 3,22 procent av kapitalet i Diös. Båda dök upp i det offentliga blankningsregistret 12 januari och självklart kan vi inte veta om de först då tog en kort position, Finansinspektionen publicerar som sagt inte korta positioner under 0,5 procent, men utgår vi från att de gjort det så har de nettosålt sammanlagt närmare 4 miljoner aktier i Diös under en vecka, varav Melqart har sålt 2,4 miljoner.

Det är bland annat i detta sammanhang man ska se de stora volymer som varit i handeln med Diös-aktien sedan årsskiftet, volymer som bara ökat under den gångna veckan, och det är inte bara Pentwater och Melqart som köpt aktier. 18 januari meddelade Luxembourg-baserade Cigogne Management (Cigogne är för övrigt franska för en art storkar) att man tagit en kort nettoposition om 0,53 procent av kapitalet i Diös och även Millenium International Management har blankat aktien, positionen uppgår till 0,65 procent. Sammanlagt har de fyra aktörerna alltså en kort position om 6,46 procent av kapitalet i Diös, vilket med alla mått mätt är mycket och för att stänga dessa positioner behöver fonderna köpa mycket aktier.

Hela syftet med blankning är ju att tjäna pengar på en kursnedgång och att blankar nu är ingen tillfällighet. Diös-aktien har som sagt tagit en hel del stryk men det finns en förklaring till det. Bolaget har som en del av förvärvet av fastigheter i norra Sverige, för 4,5 miljarder kronor, kommunicerat att man avser emittera 59 783 304 nya aktier i bolaget, motsvarande 44 procent av det antal aktier som nu är utestående. Det i sin tur borde, allt annat lika, resultera i att aktien faller med 44 procent.

Dagen innan beskedet om affären med Castellum kom så stängde Diös-aktien i 58,5 kronor på Stockholmsbörsen. De närmaste dagarna steg den men när marknaden sedan fick mer information om vilket antal aktier man avsåg emittera började aktien naturligtvis falla. Som mest föll den till 42 kronor, den 11 januari vilket intressant nog är samma dag som både Pentwater och Melqart tog sina initiala korta positioner. Det är för övrigt ett fall med 28 procent.

Sedan dess har aktien stigit en aning och än så länge har de stora fonderna inte tjänat mycket på sina korta positioner. Det kan till och med vara så att de har inlett sin blankning för sent, då marknaden i dagsläget ju har information om hur många aktier Diös kommer att emittera och den informationen torde rimligtvis vara inprisad i aktiekursen vid det här laget. Man kan dock aldrig utesluta att aktien kommer att falla ytterligare, som sagt utspädningen är 44 procent och fallet hittills 28 procent, och vi kan vara tämligen säkra på att blankarna inte kommer att stänga sina korta positioner på ett tag. Eventuellt kan blankningen i Diös öka ytterligare innan den börjar minska igen.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.