söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Därför säljer Obos sitt JM-innehav

Publicerad: 8 juni 2021, 13:56

Obos ger nu ytterligare kommentarer till måndagens försäljning av innehavet i JM. Bland annat vill man få loss kapital till satsningen på en ny affärsmodell som enligt bolaget ska bidra till en förbättrad bostadsmarknad.

Ämnen i artikeln:

OBOSJM

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Obos blev huvudägare i JM i oktober 2018 och ökade ägandet till över 20 procent i början av 2019. Aktien handlades under den perioden till ungefär hälften av dagens kurs. På måndagen såldes hela posten om 20,08 procent till SBB. 

”JM har varit en bra investering som skapat stora värden för Obos. Beslutet att sälja innehavet i JM bygger på en löpande översyn av vår portfölj. Genom avyttringen stärker vi vår finansiella position och frigör kapital för att investera i och utveckla vår egen verksamhet i Norge och Sverige, med målet att bygga fler bostäder och introducera boköpmodeller som sänker trösklarna in på bostadsmarknaden”, säger Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör och ansvarig för aktieinvesteringar på Obos, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Läs även: ”Först då det stormar som bygget prövas” - analytikern om SBB:s stora JM-köp

Ingunn Andersen Randa uppger vidare att Obos ökade aktivitet i Sveriges storstadsregioner gör att Obos och JM i högre grad blir konkurrenter.   

”Detta sammantaget är skälen att vi nu lämnar över stafettpinnen till nya ägare i bolaget”.

Obos lanserade på tisdagen en ny bostadsköpmodell som går under benämningen Obos Deläga. Det är en delägd modell där man köper halva bostaden och hyr den andra halvan, vilket är tänkt att sänka trösklarna till bostadsmarknaden. Först ut blir försäljningen av bostäder i Brf Strandvägen i Sollentuna, med start den 16 juni.

SBAB är en av de banker som erbjuder lån via Obos Deläga och har räknat på effekterna i praktiken. Dessa visar enligt pressmeddelandet att inkomstkravet på en 2:a i en nyproducerad lägenhet sänks från 40 000 kronor i månaden till 31 500 kronor per månad, och köpkraften för en sjuksköterska med 300 000 i kontantinsats dubbleras från 2 till 4 miljoner kronor. 

Läs även: Batljan om JM-affären: ”Fördel att bli en stor aktör som jobbar starkt med konsolidering”

Obos uppger vidare att det finns liknande initiativ från HSB och Riksbyggen men att Obos nu kommer göra detta i större skala och till alla åldersgrupper, eftersom tröskeln in är hög även för äldre som vill komma in i det ägda boendet. På sikt ska 20 procent av bostäderna i de större städerna säljas med dessa modeller.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev