Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Coronaeffekten avtar – JM sålde mer i Stockholm

Publicerad: 3 februari 2021, 08:57

Johan Skoglund, vd och koncernchef för JM, kan blicka tillbaka på ett stabilt 2020 – trots coronapandemin.

Foto: Nicklas Thegerström

JM fick ett stabilt avslut på 2020 och bättrade på såväl intäkter som resultatet på sista raden i sista kvartalet. ”Vi har sett en fortsatt återhämtning av efterfrågan”, skriver vd Johan Skoglund i sitt vd-ord.


Ämnen i artikeln:

JMBostadsrätter

Coronapandemin får ett allt mindre grepp om köpviljan på bostadssidan. Det märker även JM av när bostadsbyggaren lägger 2020 till handlingarna.

”Vi hade en stark avslutning på året där försäljningen var mycket god på samtliga våra marknader vilket också har möjliggjort en god nivå av produktionsstartade bostäder, i linje med vår strategi att värna produktionskapacitet under pandemin”, skriver vd och koncernchef Johan Skoglund i sitt vd-brev.

Läs även: Nytt tillfälligt uppdrag för JM-toppen

Han noterar även att bolagets digitala kundlösningar har fungerat bra vilket också har hållit bostadsaffärerna i gång.

Viss påverkan har dock pandemin haft på efterfrågan tidigare – särskilt i Stockholm. Men nu börjar det ljusna, enligt JM. Försäljningen av bostäder i Stockholm ökade till 474 sålda bostäder jämfört med 299 under det tredje kvartalet.

Utanför Stockholm har marknaden varit mer stabil även tidigare men också i övriga Sverige ökade antalet sålda bostäder till 380 jämfört med 250 under kvartal tre.

JM:s Q4 i siffror

Alla siffror i mkr (Q4 2019 inom parentes)

 

Intäkter: 4 530 (4 311)

Rörelseresultat: 789 (559)

Antal sålda bostäder: 1 623 (942)

Produktionsstarter: 976 (1 107)

Produktionsstarterna har varit något färre, både i kvartal fyra och på helåret, men JM ser ljust på framtiden, berättar Johan Skoglund.

”Balansräkningen medger både tillväxt i JM:s affär, stabil utdelning och återupptaget mandat för återköp av aktier”. De fundamentala och långsiktiga förutsättningarna är fortsatt goda för en positiv utveckling av vår affär.”

Rapporten var något bättre än analytikernas förväntningar och inledningsvis var JM:s aktiekurs upp 1,2 procent för att närmare klockan 10 ligga strax över nollan.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

JMBostadsrätter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.