fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Castellum trumfar SBB:s bud på Entra

Publicerad: 26 november 2020, 08:03

Castellums vd Henrik Saxborn. Foto: Castellum

Castellum lägger ett konkurrerande bud på norska Entra som motsvarar knappt 171 norska kronor per aktie, alltså en bit över SBB:s bud på 165 kronor per aktie. En sammanslagning skulle skapa Nordens största noterade fastighetsbolag.

Ämnen i artikeln:

CastellumEntra FastigheterHenrik SaxbornSBB Fastigheter

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Det meddelar Castellum på torsdagsmorgonen. Av pressmeddelandet framgår även att Castellum har köpt 8,24 procent av aktierna i Entra från den norska regeringen, och därmed seglar upp som näst största ägare i bolaget.

Castellum avser att betala med kontanter och nyemitterade aktier i Castellum. Budet innebär en premie om 30,8 procent i förhållande till Entras volymviktade genomsnittliga betalkurs för tremånadersperioden fram till 23 november. 

”Jag är övertygad om att ett samgående mellan Castellum och Entra skapar ett unikt bolag – Nordens ledande noterade aktör på fastighetsmarknaden med kraft och kapacitet att vara en branschledare på många områden. Bolaget kommer att vara Nordens största utvecklare av kontorsfastigheter och en ledare inom hållbarhet och PropTech där både Castellum och Entra ligger långt framme redan idag”, säger Castellums vd Henrik Saxborn i en presskommentar.

Castellums grunderbjudande innebär att aktieägarna i Entra får 13 nyemitterade aktier i Castellum för varje 20 aktier i Entra, samt 25,68 norska kronor i kontanter för varje aktie i Entra. Det innebär ett värde om 170,86 kronor per aktie baserat på Castellums aktiekurs den 23 november, vilket är samma datum som SBB använder sig av i sina beräkningar.

De aktieägare som vill kan även välja en så kallad ”mix and match”-facilitet där andelen kontanter ökar och andelen aktier minskar, eller vise versa. Om någon exempelvis ökar andelen aktier så måste någon annan minska i lika stor utsträckning så att totalen inte ändras. 

I samband med Erbjudandet avser Castellum att ansöka om en sekundärnotering av bolagets aktier på Oslobörsen.

Castellum har förvärvat 15 miljoner aktier i Entra till ett pris om 169 kronor per aktie från den norska regeringen, genom Nærings- og fiskeridepartementet. Köpet motsvarande 8,24 procent av aktierna i Entra och innebär att man nu är näst största ägare. Enligt Holdings är Folketrygdfondet största ägare med 11,24 procent av aktierna.

Castellums största aktieägare Rutger Arnhult, som innehar cirka 15 procent av aktierna i Castellum genom M2 Asset Management, har åtagit sig att rösta för förslaget att emittera nya aktier i Castellum. Aktier som ska användas till betalning vid budet.

Vidare har Corem Property Management, APG Asset Management och Lannebo Fonder, vilka tillsammans innehar cirka 20 procent av aktierna i Castellum, uttryckt sitt stöd för transaktionen och sin intention att rösta för förslaget om att emittera nya aktier.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev