fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Castellum föreslår pausad utdelning

Publicerad: 15 november 2022, 07:15

Castellums vd Rutger Arnhult.

Castellums styrelse ser en fortsatt stängd obligationsmarknad utan tecken på återhämtning i närtid. För att värna bolagets kreditbetyg har styrelsen därför beslutat om en skärpt finanspolicy och ett besparingsprogram med minskat investeringsutrymme under 2023 i syfte att stärka bolagets balansräkning. Styrelsen kommer inte heller att föreslå utdelning till kommande årsstämma.

Ämnen i artikeln:

SvepetCastellum

R


Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Castellum har ökat utdelningen 24 år på raken – bolaget är med andra ord en lillfingernagel från att bli en utdelningsaristokrat. Men nu blir det ingen utdelning alls.

Åtgärderna kommer efter en våg av kritik mot bolagets syn på den egna finansiella ställningen från den nye storägaren Roger Akelius.

– Vi befinner oss i en turbulent tid med stora osäkerhetsfaktorer på finansmarknaden även framöver. Att prioritera en stärkt balansräkning och värna bolagets kreditbetyg bedömer vi i detta exceptionella läge vara det mest gynnsamma för såväl aktieägare som obligationsinnehavare, även om beslutet att föreslå en paus i utdelningstraditionen är tråkigt, säger Per Berggren, styrelseordförande, Castellum, i en kommentar.

Läs även: Akelius slag mot Rutger Arnhult: ”En bluff att säga att finansieringen är betryggande”

Castellums finanspolicy skärps med krav om en räntetäckningsgrad på 300 procent (200) samt att belåningsgraden enligt definition nettoskuld dividerat med balansomslutning varaktigt inte ska överstiga 40 procent (tidigare 50 procent enligt definition nettoskuld dividerat med fastighetsvärde).

– Castellum har kraftigt dragit ned aktiviteten i projektverksamheten sedan i somras, inte minst på grund av snabbt ökande materialkostnader och stigande räntor. Fullt eller nästan fullt uthyrda projekt med ett sammanlagt hyresvärde på 280 miljoner kronor per år är idag pågående och färdigställs under 2023 men den totala investeringsvolymen kommer att halveras nästa år och gå till de mest värdeskapande projekten, kommenterar Rutger Arnhult, vd, Castellum.

Beslutet innebär inga förändringar avseende redan beslutad utdelning med avstämningsdag 30 december 2022 och Castellums utdelningspolicy kvarstår oförändrad.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev