Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Balder riskerar sänkt kreditbetyg från Moodys – ”komplex organisationsstruktur”

Publicerad: 19 oktober 2022, 06:44

Erik Selin, vd för Balder. Foto: Pressbild

Ratinginstitutet Moodys utreder en sänkning av kreditbetyget för fastighetsbolaget Balder, vilket kan leda till högre räntekostnader. Det skriver Dagens industri. Bland annat är det bolagets komplexa struktur med omfattande korsägande som spökar, enligt Moodys.

Ämnen i artikeln:

Erik Selin

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se


Det långsiktiga betyget är Baa3, men utsikterna är under granskning i stället för som tidigare stabila, skriver Di.

Bakgrunden är att totalt 25 procent av Balders skulder förfaller under 2023-2024 och en hybridobligation med första förfallodatum redan under det första kvartalet 2023.

Enligt Di skriver Moodys också att refinansieringsrisken för fastigheter har ökat i Europa, och obligationsmarknaden betecknas som i stort sett oattraktiv.

Vidare anses Balders skuldsättning vara hög jämfört med andra bolag med Baa3-betyg och jämfört med flera konkurrenter bedöms Balder ha svårare att hantera nedgångar i fastighetsvärden.

Moodys bedömer att Balder har en god likviditetssituation, men institutet beklagar Balders styrning (governance) som man menar innebär en starkt negativ (”highly negative”) risk med en komplex organisationsstruktur och betydande korsägande i finska Sato, norska Entra och svenska Collector, såväl som ett betydande antal mindre bolag.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev