Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Aktien har fallit med 70 procent

Publicerad: 15 november 2017, 15:05

Stockholmsbörsens bostadsutvecklingsbolag har sett sina aktiekurser falla brant i takt med den växande oron på bostadsmarknaden. Värst drabbade av alla är Tobin Properties vars aktie har fallit med 70 procent hittills i år.


Ämnen i artikeln:

SSMBonavaBesqabOscar PropertiesMagnolia bostadJMStockholmsbörsenTobin Properties

I en ledartext under vinjetten Det pratas om ställde Fastighetsnytt den 16 februari frågan: Vem har Svarte-Petter? Anledningen var enkel, det fanns inte ett enda orosmoln på fastighetshimlen och allt som branschen rörde vid blev till guld. Därför undrade vi huruvida någon alls satte på Svarte-Petter eller om han var bortrest över en längre period. Nu vet vi på svaret på frågan, även om det dröjde ett halvår.

Det verkar ha varit bostadsutvecklarna som satt på den så fruktade Petter och den rådande turbulensen på bostadsmarknaden har satt djupa spår i de börsnoterade bostadsutvecklarnas aktiekurser på börsen.

Fastighetsnytt har sammanställt hur bostadsutvecklarnas aktier har utvecklats, dels sedan årsskiftet, dels sedan halvårsskiftet. Sammanställningen omfattar de bolag som är noterade eller listade på Stockholmsbörsens olika marknader och endast stamaktier. I fallet Bonava, som har två stamaktieslag noterade, har vi valt den mer likvida B-aktien.

Som framgår av tabellen är det Tobin Properties som drabbats hårdast av alla, bolagets stamaktie har fallit med hela 69 procent sedan årsskiftet och sedan halvårsskiftet har den fallit med 60 procent. Oscar Properties aktie har likaså drabbats mycket hårt av oron på bostadsmarknaden och vid börsens stängning på tisdagen hade den fallit med 58 procent hittills i år. Samtliga bolag har fallit men dessa två är i en klass för sig vilket förklaras av att de är verksamma på den delmarknad där inbromsningen på bostadsmarknaden är tydligast, något lyxigare bostäder i Stockholmsregionen.

SSM, som enbart är verksamt i Stockholmsområdet, har sett sin kurs i det närmaste halveras och Magnolia Bostad och Besqab har förlorat närmare 40 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. Av de sju aktuella bolagen har det gått bäst, eller minst dåligt, på börsen för de största och kanske mest etablerade aktörerna som dessutom har en del av sin verksamhet utomlands, nämligen JM och Bonava. Bonava, som har störst utlandsverksamhet av de två, har fallit med 20 procent sedan årsskiftet jämfört med JM:s 24 procent.

Under samma period har Stockholmsbörsens fastighetsindex, där alla av de ovannämnda bolagen förutom Magnolia Bostad och Tobin ingår, stigit med 8,5 procent.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.