Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Aktiebyte ger ökat inflytande

Publicerad: 11 november 2015, 13:45

På onsdagseftermiddagen har en storägare i Victoria Park stuvat om i sin aktieportfölj och samtidigt, till en kostnad om 142 275 kronor ökat sin makt i bolaget avsevärt medan en annan storägare har minskat sin makt avsevärt. Det framgår av data på Fastighetsnytt Aktieservice.


Ämnen i artikeln:

Erik Penser BankSwedbankVictoria Park Fastigheter

På onsdagseftermiddagen har en storägare i Victoria Park stuvat om i sin aktieportfölj och samtidigt, till en kostnad om 142 275 kronor ökat sin makt i bolaget avsevärt medan en annan storägare har minskat sin makt avsevärt. Det framgår av data på Fastighetsnytt Aktieservice.

Klockan 14:20:17 på onsdagen mäklade Swedbank (på säljarens sida) och Erik Penser Bankkommission (på köparens sida) en aktiepost om 1 422 750 B-aktier i Victoria Park till kursen 14 kronor. Det motsvarar 0,6 procent av kapitalet i bolaget men då en B-aktie endast ger en tiondels röst i Victoria Park motsvarar det 0,2 procent av rösterna. Tretton sekunder senare mäklade samma mäklare, fast i omvänd ordning det vill säga att Swedbank representerade köparen och Erik Penser säljaren, en post om 1 422 750 A-aktier i bolaget till kursen 14,1 kronor per aktie. Det motsvarar alltjämt 0,6 procent av kapitalet men tio gånger större andel av rösterna, det vill säga 1,6 procent.

Sannolikt rör det sig om ett aktiebyte där den aktör som representerades av Swedbank ökade sin makt i bolaget rejält och betalade de facto 10 öre per A-aktie för det medan den som representeras av Erik Penser minskade sin makt men gjorde en vinst om 10 öre per aktie, alltså 142 275 kronor.

Att det är några av bolagets större aktieägare som gjort bytet verkar vara en rimlig slutsats då endast 20 ägare i bolaget äger mer än 1 422 750 B-aktier och 15 ägare äger mer än 1 422 750 A-aktier.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.