Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Video

Tillväxt – ett medvetet och politiskt val

Publicerad: 20 oktober 2015, 15:02

Jonas Nygren.

Foto: Maria Nordlander.

2 160 upplagor av Sveriges minsta kommun ryms i Sveriges största. Samtidigt är Sundbyberg, Sveriges till ytan minsta kommun, också landets mest tätbefolkade. “Är du anställd i Sundbyberg så ska du jobba med tillväxt, oavsett var du jobbar”, säger Jonas Nygren, KSO i kommunen.


Ämnen i artikeln:

Sundbyberg

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

2 160 upplagor av Sveriges minsta kommun ryms i Sveriges största. Samtidigt är Sundbyberg, Sveriges till ytan minsta kommun, också landets mest tätbefolkade.

I den lilla kommunen norr om Stockholm bor lite drygt 45 000 personer på en nio kvadratkilometer stor yta, vilket ger en befolkningstäthet på 5 200,69 invånare per kvadratkilometer. Mätt i procentuell tillväxt är Sundbyberg rikets snabbast växande kommun, fyra år i rad.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) flyttade till Sundbyberg för tretton år sedan, efter att han insåg att en bostad i centrala Stockholm var alltför dyrt. Efter att länge varit politiskt engagerad och med en bakgrund i PR-branschen är han sedan 2010 Sundbybergs starke man.

– Jag tror att vi har en annan strategi än många andra kommuner. Det är ett medvetet val och ett politiskt fattat beslut att vi ska växa mycket. I kommunens värde-arbete ingår det att vi ska vara en expansiv kommun. Det gör att om du är anställd i Sundbyberg så ska du jobba med tillväxt, oavsett var du jobbar. Det skiljer oss från andra kommuner, säger han när Fastighetsnytt träffar honom.

Fördelar med tillväxt
Jonas Nygren menar alltså att de i kommunen pratar mycket om fördelarna med tillväxt. I den socialdemokratiskt styrda kommunen tror man att ju fler skattebetalande människor som flyttar in, desto bättre välfärd kan man uppnå.

– Ett annat skäl är att den kommersiella servicen förbättras. De sista tio åren har omsättningen i restaurangbranschen fördubblats, antalet restauranger har ökat från ungefär 60 till 122 på tio år, säger han.

Det tredje skälet han nämner är att när det byggs nytt får kommunen loss pengar för att renovera gator och torg.

– Jag tror att många andra kommunalråd pratar om nackdelarna med att växa. Att det är lite jobbigt och att medborgarna gnäller. Men vi är väldigt noga med att det finns många väldigt goda skäl till varför vi vill växa.

När Fastighetsnytt frågar honom om det finns någon gräns för hur länge till kommunen kan växa så mycket är svaret tydligt:

– Nej. Det går alltid att förändra strukturer, förtäta, bygga om hus, bygga på hus, i något enstaka fall kanske riva något hus, bygga i mellanrum som är parkeringsplatser, mellanrum som inte används, stora gator som går att förtäta, vi har byggt mycket på gamla bensinmackar.

Utöver attityden gentemot tillväxten har kommunen också rent praktiskt organiserat så att exploateringsutskottet, men också planavdelningen, ligger direkt under kommunstyrelsen. Detta tror Nygren påverkar planprocessen, som många annars brukar peka ut som en av de trögaste flaskhalsarna för byggande, positivt.

– Har man som byggherre ett problem så är det lite närmare att ta kontakt med den högsta politiska ledningen än vad det är i många andra kommuner, säger Jonas Nygren. Det vi politiker prioriterar blir genomfört, så att om vi prioriterar byggnationsfrågor så händer det också mer.

Ett exempel på en snabb planprocess är när Swedbank bestämde sig för att bygga sitt nya huvudkontor i kommunen. Detaljplaneprocessen tog 12 månader.

– Det var för att vi anpassade hela vår beslutsapparat till att det skulle gå igenom så snabbt som möjligt, säger Nygren.

Inte bara guld och gröna skogar
Men att växa är inte enbart positivt. Det är dyrt och ibland hamnar vissa saker mellan stolarna. Bland annat har kommunen fått kritik för att infrastrukturen hamnat på efterkälken, bland annat till nya, stora bostadssatsningar som exempelvis Ursvik, där det i förlängningen ska bo cirka 15 000 människor. Till Ursvik går idag ingen spårbunden trafik, och inte heller bussarna går särskilt regelbundet.

– Det är lätt att skylla ifrån sig – men det är faktiskt landstinget som inte har skött sig. Landstinget lovade att vi skulle få en tvärbana för två år sedan. Det har landstinget försinkat, för att man inte fokuserade utan har byggt en massa. Till exempel NK-expressen, vilket var att kasta pengar i sjön, man gjorde felaktiga prioriteringar skulle jag säga. Det klart att det inte har fungerat som vi hade velat, men vi har inte ansvar för kollektivtrafiken.

Jonas Nygren upplever dessutom att det finns en snedvridning vad gäller ansvaret för Stockholms generella tillväxt, något han utvecklade under Samhällsbyggnadsdagarna.

– Det hade varit bra om alla hade tagit sitt ansvar för tillväxten. Ett sätt att se till att alla tar sin del av ansvaret är att staten och den nationella nivån tar sin del av ansvaret och ser till att belöna de kommuner som vill växa, och se till att de kommuner som inte växer tar kostnaden för det – så är det inte idag. Det kostar otroligt mycket att växa och som den kommun som vuxit mest de senaste åren kan jag säga svart på vitt att kostnaden för att växa inte kompenseras av staten på något sätt. Det är ett jätteproblem – för varför ska man då växa? Alla tror att det är guld och gröna skogar att växa men det är utmanande att växa fyra gånger mer än en normal tillväxtkommun, sa han då.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Sundbyberg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.