Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Video

Jätteskrapor höjer kraven till skyarna

Publicerad: 16 oktober 2018, 11:56

Jeddah Tower

Foto: Jeddah Economic Company

WEBB-TV Fastighetsnytt besöker världens djupaste testlaboratorium för hissar och bekantar sig med tekniken för världens högsta byggnad.


Ämnen i artikeln:

Finland

WEBB-TV Fastighetsnytt besöker världens djupaste testlaboratorium för hissar och bekantar sig med tekniken för världens högsta byggnad.

Efter knappt en timmes bilfärd från Helsingfors, förbi spegelblanka vatten och icke brandhärjade skogar, dyker en stålgrå byggnad upp mellan grantopparna – Kones internationellt uppmärksammade testlaboratorium i Tytyri, Lohja.

En bit bort syns även Nordkalks jätteanläggning som förser staden med grundvatten och producerar spillvärme till kommunens fjärrvärmenät. Under marken finns bolagets kalkstensgruva, museum och Kones testlaboratorium.

Vid Kones entré står marknadschef Max Alfthan, affärsområdeschef Rasmus Anjert och teknikdirektör Santeri Suoranta redo för att ta emot en liten skara branschjournalister från Sverige, Norge och Danmark. Väl inne syns ingen annan till och gruppen hänvisas till ett mötesrum för en bolagspresentation som Max Alftan senare avslutar med orden:

– Städerna blir allt mer tätbefolkade och markpriserna skjuter i höjden, men vi söker oss nedåt.

Han syftar på världens djupaste testlaboratorium för hissar. Iklädda dunjackor och vita bygghjälmar beger vi oss ner för att titta på den 333 meter djupa gruvan som har en sammanlagd längd på 1,6 kilometer. Inne i Finlands snabbaste hiss skiftar ledlamporna färg i takt med musiken och plötsligt dyker siffran 6 m/s upp på den digitala displayen.

– Nu känner man inte så mycket, men vid maxhastigheten 10 m/s skulle vissa känna obehag, säger Alfthan.

När hissen stannar står det 200 m på skärmen. Neonljusen slocknar och runt hörnet sveper Santeri Suoranta sitt passerkort, varav vita ljuspilar på golvet guidar oss rakt fram till laboratoriet.

UltraRope-maskiner. Foto: Kone

Världens djupaste labb
Järndörren öppnas och bakom tröskeln syns två gröna maskiner som uppges tillverka superlätta UltraRope-hisslinor av kolfiber. Teknik som har revolutionerat höghussegmentet eftersom linan bara väger en femtedel av en konventionella stållina och gör hissarna mer energisnåla, förklarar Suoranta.

Det är samma teknik som möjliggör världens längsta hisstur på 634 meter  i Jeddah Tower, Saudiarabien.

– Innan var 500 meter den absoluta maxgränsen, men nu kan hissarna alltså åka upp till en kilometer, säger Max Alfthan.

Jeddah Tower kommer att utrustas med totalt 57 hissar, varav sju stycken är dubbeldäckshissar.

Testlaboratoriet i Tytyri har elva schakt, varav sju är avsedda för att testa tekniken för skyskrapor och fyra för medelhöga och låga hus. Testerna görs under extrema förhållanden i hastigheter uppemot 90 km/h.

– Det är något ni slipper testa i dag, skrattar Santeri Suoranta, varav sällskapet suckar av lättnad.

Vid fritt fall släpps nämligen en hiss på 10 000 kilogram 200 meter ner i schaktet. Allt för att säkerställa hissarnas säkerhet och bromsprestation. Även aerodynamik och AI-lösningar för snabbare installationstider och bättre åkkomfort provas här.

Rundvisningen avslutas senare nere i den historiska kalkgruvan som varit aktiv sedan 1897 och numera även är en populär turistattraktion. Efter alla dessa år hänger mörkret, fukten och ljuden dock kvar i de underjordiska gångarna.

Henrik Ehrnrooth Foto: Teresa Ahola

Framtidens urbana liv
Nästa stopp blir Kones globala huvudkontor i Esbo, Helsingfors. Bilen stannar framför en hög skyskrapa i glas, designad av arkitekten Antti-Matti Siikala. När hissen plingar till befinner vi oss på en stor takterrass med milsvid utsikt över havet. Efter några minuter dyker koncernchefen Henrik Ehrnrooth upp i blå kostym och slår sig ner vid det ovala bordet i konferensrummet.

– Digitaliseringen och urbaniseringen ställer allt högre krav på analyser och insamling av big data, inleder han.

Det är ett skäl till varför bolaget arbetat fram unika lösningar som 24/7 connected services, People Flow, Residential Flow och Destination Control System de senaste åren. Numera är det därför fullt möjligt att öppna dörrar och optimera flöden i en byggnad via mobilen, som även kan användas som en nyckel.

– Vi gillar att bo högt, men ingen gillar att vänta. Vi har därför tagit fram teknik som registrerar antalet våningar och väntande passagerare för snabbare flöden.

Behovet av sådana lösningar är stort eftersom många äldre kontorsbyggnader har 30–40 procent fler anställda än vad de ursprungligen är designade för att rymma, tillägger Ehrnrooth. Men ibland kan också en enkel rokad av våningsplan räcka för att lösa problemet i stället för att öka hastigheten eller hisskapaciteten.

Kone hjälper bland annat WeWork, den största privata hyresvärden för kontorsfastigheter i London, med den typen av lösningar.

– Vi försäkrar att folk rör sig effektivt i deras byggnader, vilket även kan ge fastighetsägaren skäl nog för att höja hyran. Jag tror att fler kommer att få upp ögonen för detta framöver. Just nu befinner vi oss bara i startgroparna, säger Ehrnrooth.

Kones testlaboratorium. Foto: Teresa Ahola

Världens högsta byggnader

1. Jeddah Tower, Saudiarabien, 1000 meter
2. Burj Khalifa, Dubai, 828 meter
3. Suzhou Zhongnan Center, Kina, 729 meter
4. Shanghai Tower, Kina, 632 meter
5. Makkah Royal Clock Tower, Saudiarabien, 601 meter
6. Tianjin Chow Tai, Kina, 530 meter
7. Taipei 101, Taiwan, 508 meter

Källa: Jeddah Economic Company

Mer om Tytyri

- Testlaboratoriet öppnades för första gången 1997.  
- I dag är gruvan en del av företagets globala testnätverk och arbete inom forskning och utveckling, som finns i Finland, Italien, Kina, USA, Mexiko och Indien.  
- UltraRope har utvecklats och testats noggrant både i riktiga hissar och i simuleringslaboratorier. Sedan 2010 har det testats i drift i Tytyri. Draghållfasthet, utmattning och materialets åldrande är några egenskaper som har provats. 
- UltraRope finns redan i bland annat Marina Bay Sands i Singapore och Sky Tower i Nya Zeeland.  
- Även Karlatornet i Göteborg får UltraRope-tekniken och Nordens snabbaste hissar med en hastighet som når 8 m/s.

Världens ledande hissaktörerna

Kone är den fjärde största hisstillverkaren i världen, med runt 55 000 medarbetare i över 60 länder.

Thyssenkrupp och Schindler är två andra stora leverantörer i Europa, som är den hisstätaste kontinenten i hela världen med cirka 5,5 miljoner installerade hissar. Spanien toppar listan, följt av Italien, Frankrike och Tyskland.

Källa: Kone

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Finland

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.