Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Video

“Amorteringskrav löser inget – bygg mer”

Publicerad: 9 december 2015, 17:00

Foto: Maria Nordlander.

För att komma tillrätta med hushållens växande skulder har ett amorteringskrav diskuterats flitigt de senaste åren. Även på onsdagen var så fallet, när politiker mötte bransch för att diskutera frågan i Riksdagshuset.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravRiksdagenFinansinspektionen

Finansinspektionen har vid två tillfällen presenterat förslag om amorteringskrav. Båda gångerna har Kammarrätten i Jönköping sagt nej i sitt remissvar, på grund av juridisk osäkerhet kring Finansinspektionens mandat i frågan.

Trots det säger Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, att ett amorteringskrav fortfarande är den bästa lösningen.

Även om de flesta politiker är överens om att det vore positivt med ett amorteringskrav, har det vid ett flertal tillfällen höjts varningsfinger från branschen. Man är bland annat rädd att ett amorteringskrav enbart missgynnar de som redan står utanför bostadsmarknaden, bland andra unga och studenter. Dessutom menar man att de flesta redan amorterar, att det redan finns en så kallat sund amorteringskultur i Sverige.

I TV-inslaget ovan kan du se kommentarer från Henrik Braconier, Finansinspektionen och Ulrika Blomqvist angående amorteringskravet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.