torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Zenguns vd: Stark efterfrågan på kommersiella fastigheter

Publicerad: 29 augusti 2019, 06:34

Sture Nilsson (till vänster) tog över stafettpinnen från förre vd:n Ulf Jonsson tidigare i år Bild: Zengun

Zenguns resultat försämrades i det andra kvartalet till följd av lägre vinstförväntningar i ett bostadsprojekt. Marknaden för bolagets huvudsegment kommersiella fastigheter är dock fortsatt god och en redan stark orderbok kommer kunna stärkas ytterligare framöver.

Ämnen i artikeln:

Zengun

Zenguns resultat försämrades i det andra kvartalet till följd av lägre vinstförväntningar i ett bostadsprojekt. Marknaden för bolagets huvudsegment kommersiella fastigheter är dock fortsatt god och en redan stark orderbok kommer kunna stärkas ytterligare framöver.

Det skriver bolagets vd Sture Nilsson i rapporten för det andra kvartalet..

Omsättningen i den operativa verksamheten ökade med 10 procent till 598 miljoner kronor i det andra kvartalet. Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) minskade dock till 24,0 miljoner kronor från 32,8 under motsvarande period förra året.

Noga utvalda projekt
Resultatet belastas av en negativ marginaljustering om 13,0 miljoner kronor relaterat till bolagets första bostadsprojekt.

– Projektet utmärker sig genom att det är ett av våra mycket få fastprisprojekt. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt erbjudande inom bostadssektorn, dock är vi mycket selektiva och de projekt vi tittar på är noga utvalda. Som alltid bedriver vi ingen egen fastighetsutveckling utan bygger enbart åt andra, skriver Sture Nilsson i vd-ordet.

Det sänkta resultatet tryckte ner kvartalets rörelsemarginal (EBITDA) till 4,2 procent, vilket är en mer ordinär nivå för ett byggbolag. Förra året låg motsvarande siffra på 6,3 procent. Zenguns inriktning på utveckling av kommersiella fastigheter i Stockholmsområdet är en bidragande faktor till att marginalen ofta ligger högre än för många andra bolag i sektorn.

En hårdnande konkurrens
När det gäller just kommersiella fastigheter så finns det inga tecken på någon avmattning.

– Efterfrågan på framför allt mer effektiva och flexibla lokaler är fortsatt stark i Zenguns huvudsegment kommersiella fastigheter och vi märker inte av någon avmattning i marknaden. Dock ser vi en förändring med hårdnande konkurrens i framför allt mindre projekt då produktionsresurser från bostadssektorn nu söker beläggning.

Bolagets orderstock minskade mellan det första och andra kvartalet i år men vid utgången av det andra kvartalet var den ändå 62 procent större vid samma period för ett år sedan.

– Mycket glädjande har vi under kvartalet initierat samarbeten med ett antal nya kunder där vi startat inledande projekteringsfaser. Vår redan starka orderbok kommer att stärkas ytterligare då dessa arbeten går över i nästa fas och entreprenadavtal tecknas, skriver Sture Nilsson.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev