fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Vill stoppa planer på nytt Sergels torg

Publicerad: 30 november 2015, 12:12

Hästskon 12. Bild: Vasakronan/Marge.

Stadsmuseet vill stoppa Vasakronans planer för bankkvarteret vid Sergels torg i centrala Stockholm, efter att de granskat planerna i ett remissutlåtande.

Ämnen i artikeln:

Sergels torgVasakronan FastigheterStockholm

Stadsmuseet vill stoppa Vasakronans planer för bankkvarteret vid Sergels torg i centrala Stockholm, efter att de granskat planerna i ett remissutlåtande. Detta uppger Stockholm Direkt.

Stadsmuseet anser att planerna utgör en ”risk för påtaglig skada på riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”, skriver museet som är negativa till byggnadernas nya höjd och volym. De menar vidare att planerna är ett hot mot stadens medvetet gestaltade siluett som ”under åren påverkas allt mer av att bebyggelsen i city succesivt höjs och skapar en skärm som skymmer viktiga landmärken som kyrktornen och Hötorgsskraporna sett från håll”.

Det var efter att SEB bestämt att de lämnar lokalerna i fastigheten Hästskon 12 vid Sergels torg under 2017 som arbetet med en ombyggnation av området tog fart hos fastighetsägaren Vasakronan. Tanken är att ersätta de gamla banklokalerna med nya kontor, butiker, eventuellt hotell och ett trettiotal bostäder.

– Detta är en av Sveriges mest publika platser och vi är angelägna om att planen ska bli så bra som möjligt, har Stefan Modig på stadsbyggnadskontoret tidigare sagt.

Hästskon 12 idag. Bild: Vasakronan.

Hästskon 12 idag. Bild: Vasakronan.

I planen ingår att två hus rivs. Det ena föreslås ersättas med en tolv meter bred soltrappa från Malmskillnadsgatan ner mot Sveavägen och en mindre byggnad för kafé och utställningslokaler.

Samrådet pågår fram till 18 december.

Redaktionen

Källa: Stockholm Direkt

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev