onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Vill riva Hovet och renovera Globen

Publicerad: 25 maj 2016, 07:30

SGA Fastigheter äger bland annat Ericsson Globe. Foto: Holger.Ellgaard/Wikimedia.

Stockholm Globe Arenas fastighetsbolag ska tillsammans med olika förvaltningar inom Stockholms stad utreda utvecklingen av arenaområdet. Ett alternativ är att riva Hovet och bygga bostäder på platsen.

Ämnen i artikeln:

Söderstaden

Framtiden för arenaområdet har diskuterats under en längre tid. De senaste åren flera utredningar genomförts, där olika alternativ har tagits fram. Två har varit att nuvarande Hovet blir kvar eller ersätts av en ny arena – inget av alternativen har enligt SGA kunnat säkerställa de ekonomiska överskott som krävs för att kunna modernisera arenaområdet på ett sätt som möter dagens behov.

Fokus i den nya utredningen verkar vara ishockey. Globen, eller Ericsson Globe som den heter officiellt, har nästan 30 år på nacken, och behöver moderniseras och förbättras. Grannarenan Hovet byggdes redan 1955, har renoverats två gånger sedan dess och är hemmaarena för både AIK och Djurgårdens hockey – och lever inte upp till moderna krav, även om den enligt många fans är en klassiker som bör bevaras.

Utredningen ska titta på möjligheten att riva Hovet, och ersätta området med bostäder och kommersiella lokaler i anslutning till “Söderstaden” som är under uppbyggnad.

Samtidigt skulle Globen och Annexet moderniseras.

– Vi tar ansvar för stadens ekonomi samtidigt som vi ska ge de bästa möjliga förutsättningarna för hockeyn. Med det här förslaget kan vi kombinera dessa två saker. Vi ser inget behov av en ny arena eller det ekonomiska utrymmet för ett sådant projekt, säger Emilia Bjuggren, idrottsborgarråd samt ordförande i SGA Fastigheter.

Utredningen ska bland annat klarlägga på vilket sätt det går att göra arenan skalbar gällande publikintag och vilka tekniska lösningar som behövs för att möta och säkra bra framtida arrangemang.

– Det är en mer ansvarsfull lösning att ta vara på den nationalarena vi har. Nu ska vi titta på hur en modernisering kan ske så att Ericsson Globe är skalbar till hockey och andra evenemang. Alternativet som kommer undersökas skulle innebära att Hovet ersätts av bostäder och kommersiella lokaler. En del av intäkterna för detta används för att modernisera Ericsson Globe och göra den mer flexibel till ishockey och andra arrangemang.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev