Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi ska bygga ett nytt Halmstad”

Publicerad: 5 april 2017, 13:00

Ann-Sofie Hermansson. Foto: Socialdemokraterna Göteborg.

Göteborg är motorn i den Västsvenska regionen. Hur ser man på de övriga kommunernas roll? Hur går det med den nya arenan? Och hur ska den goa själen bevaras när luckorna i staden fylls igen? Fastighetsnytt träffar Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeAnn-Sofie HermanssonGöteborg

Göteborg är motorn i den Västsvenska regionen. Hur ser man på de övriga kommunernas roll? Hur går det med den nya arenan? Och hur ska den goa själen bevaras när luckorna i staden fylls igen? Fastighetsnytt träffar Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

I början av januari förra året tog Ann-Sofie Hermansson över rodret i Göteborg, när hon valdes till ny gruppledare för kommunstyrelsen i Göteborg och efterträdde Anneli Hulthén.

Ett drygt år har gått sedan den där januarikvällen, och i Göteborg pågår stora förändringar. Det byggs mer än på 40 år och ett av de största infrastrukturprojekten i mannaminne är i startgroparna. ”I princip ska ett nytt Halmstad byggas”, enligt Ann-Sofie Hermansson.

– Nu låter jag väl som alla andra borgmästare, men det är inte många städer som står inför en sådan här utveckling – här ska investeras 1 000 miljarder kronor de närmsta 20 åren. Det kommer att vara lite knöligt att ta sig dit, men när det är klart kommer Göteborg att vara en hypermodern stad som står sig väl i konkurrensen i Norden och städer på kontinenten. Det är viktigt att hålla den visionen i minnet när det är jobbigt.

Precis som för de flesta som sysslar med stadsutveckling i någon form just nu är kompetensförsörjningen en av knäckfrågorna även i Göteborg.

– Vad gäller kompetensförsörjningen saknar vi i princip allt. Från stadens sida jobbar vi dock hårt med en kompetensförsörjningsstrategi för att matcha jobben som finns. Bland annat initierar vi fyra nya kompetenscenter i stan där man som individ kan komma in och se vad man behöver. Vi letar med ljus och lykta efter folk, särskilt i byggsektorn.

Fokus på bostäder
Förutom de många mindre förtätningsprojekten som pågår över hela staden har Göteborg flera gigantiska stadsutvecklingsprojekt i pipen som kommer att förändra stadsbilden. I Sernekes Karlastad ska 2 000 bostäder byggas – bland annat i Norden blivande högsta hus Karlatornet, älvstränderna som länge varit osynliga i staden ska bebyggas och Frihamnen ska helt göras om till en ny vattennära stadsdel med plats för 15 000 invånare. Mitt i alla dessa projekt är det lätt att fokus hamnar på just bostäderna, men enligt vad Fastighetsnytt erfar är Göteborg även den stad där det är allra störst brist på kontor.

– Vi är medvetna om det problemet, säger Ann-Sofie Hermanson. Vi för diskussioner med de som bygger kontor – och här är begreppet samverkan viktigt. Näringslivet, akademin – vilka behov finns och hur kan vi hjälpas åt? Jag träffar till exempel kontinuerligt Castellum för att prata – de hyr ut så fort de byggt något. Vi får helt enkelt hjälpas åt för att få fram fler kontor.

Ny multiarena
En annan uppmärksammad Göteborgsepisod det senaste året var när åtta byggherrar gick ut i media och sa att man ville bygga den nya arena som politiken kommit överens om – gratis. I gengäld vill man få markanvisningar på den minst sagt attraktiva marken mellan Ullevi och gamla Valhalla – där man vill bygga stad. Tillväxten som skulle skapas där skulle sedan finansiera den nya multiarenan (som beräknas kosta cirka 2 miljarder kronor att bygga), och skattebetalarna skulle slippa bekosta bygget.

På marken mellan Ullevi och Valhalla vill många bygga stad. Foto: hitta.se

På marken mellan Ullevi och Valhalla vill många bygga stad. Foto: hitta.se

Utspelet blev extra uppmärksammat då uppstickaren Serneke inte var med i gruppen, något Ola Serneke senare kommenterade till Fastighetsnytt: ”alla behöver konkurrenter. Det triggar ju bara vår personal – det blir än mer intresserade av att göra ett bra jobb och visa att vi är bäst och att vi kan bättre än de andra”.

– Jag tycker att de är roligt att de är så pass intresserade av att bygga en ersättning till Scandinavium, och de får gärna komma med sina goda idéer. Vi har kommit överens över partigränserna om att vi ska ha en ny arena, vi har en utredning som rullar där vi ska fråga göteborgarna, näringslivet och idrottsgöteborg. Den är klar i höst och då ska vi få olika förslag. Först då ska vi från politiskt håll sätta oss med det, och innan dess spekulerar jag inte – mer än att jag gärna träffar byggherrarna och lyssnar. Det bådar gott inför slutresultatet, men vi får se vem, vad, och hur det blir.

Go, gla’ kexchokla’
Göteborg är den stora staden i västra Sverige, men runt om finns många andra små och medelstora kommuner, som kommer allt närmare i och med det Västsvenska paketet.

Hur ser samarbetet med kranskommunerna ut?
– Vi har ju diskussioner inom GR (Göteborgsregionens kommunalförbund) där vi träffas både i politiken och på tjänstemannanivå – där finns en strukturerad organisation. Som jag uppfattar attityden i GR är de andra kommunerna medvetna om Göteborgs roll som motor, samtidigt som man inte ska negligera de andras roll. Grejen med Västsvenska paketet är att bygga ut arbetsmarknadsregionen – man ska kunna bo i andra kommuner och jobba i Göteborg, och tvärtom.

När man pratar stadsutveckling i Göteborg kommer stadens ”själ” ofta på tal. Så även när man pratar med Ann-Sofie Hermansson. Just diskussioner om städers själ hör ofta samman med diskussioner om städers siluett – och byggande på höjden. En fråga som är aktuell även i Göteborg, som snart kan stoltsera med Nordens högsta byggnad.

– Jag är inte arkitekt, men personligen har jag inga problem med höga hus. På mina öppna luncher (reds. anm: varje vecka har Ann-Sofie Hermansson fredagsluncher med medborgare) säger folk att vi inte ska bygga bort Göteborgs själ, att det ska vara det goa Göteborg. Det tycker jag är en viktig poäng, men staden har alltid mått bra av att utvecklas – vi har klarat av att ställa om så jag är inte orolig för att själen skulle försvinna – höga hus kan bli en del av själen.

Hur tror du att Göteborg kommer att vara 2035?
– För första gången på 100 år kommer stadsbebyggelsen att ha en nära relation till vattnet. Här har vi effektivt byggt barriärer mot älven – nu öppnar vi upp. Jag tror att det kommer att bli en vacker och öppen stad mot världen. Samspelet mellan vattnet och staden kommer att prägla Göteborg.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev