torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Vem tar över NCC?

Publicerad: 14 december 2017, 07:55

Joachim Hallengren, Mats Williamsson och Tomas Carlsson.

NCC:s nyaste vinstvarning och aviserade sparpaket aktualiserar frågan om vem som kommer att ta över bolaget. Det florerar få rykten kring rekryteringen men några kandidater finns bland tidigare NCC-chefer.

Ämnen i artikeln:

Joachim HallengrenNCCTomas Carlsson

Onsdagens vinstvarning och besked om kraftiga kostnadsbesparingar avslöjar att byggjätten NCC är något av ett bolag i en kris. Det gäller inte bara den sviktande lönsamheten utan även det faktum att bolaget är utan en ordinarie vd sedan Peter Wågström fick foten i slutet av oktober. Även om det endast har gått sex veckor sedan Wågström fick sluta så aktualiserar det frågan om vem som kommer att ta över som vd. Givetvis kan ingen rimligtvis vänta sig att en ny vd rekryteras på endast sex veckor. Inte ens i Skanska, där tronföljden kändes klar för länge sedan, gick det så fort. Dessutom ställer NCC:s prekära läge styrelsen inför ett problem, man behöver hitta en vd som inte är rädd att ta svåra, och internt impopulära, beslut. Det krävs helt enkelt en vd med hårda nypor, någon som är beredd att göra radikala ändringar i syfte att vända skutan.

Fastighetsnytt har frågat runt och det verkar florera förvånansvärt lite rykten om vem som kan tänkas ta över. Kort efter att Wågström lämnade spekulerades det i att man eventuellt skulle försöka norpa en vd från huvudkonkurrenten Skanska och i det sammanhanget nämndes namn som Pierre Olofsson, vice vd i Skanska, och Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige. Ytterligare ett namn som kan bli aktuellt från Skanska-lägret är vice vd:n Mats Williamsson som meddelat att han lämnar bolaget.

Vidare skulle man kunna leta bland NCC-veteraner som inte längre finns i bolaget, som exempelvis Joachim Hallengren, vd för det avknoppade Bonava, och Tomas Carlsson, vd för Sweco. Båda har suttit i NCC:s ledningsgrupp och båda har varit mycket framgångsrika i sina respektive bolag. Båda har dessutom erfarenhet som börs-vd:ar, något som inte är att förringa.

Tills vidare är NCC:s chefsjurist Håkan Broman tillförordnad vd. Det kan mycket väl vara så att han är intresserad av att ta över rollen permanent. Även om det är bråttom att hitta en permanent lösning för vd-posten så får styrelsen inte gå för fort fram, det är viktigt för NCC:s trovärdighet att man hittar en långsiktig lösning och då är det bättre att skynda långsamt och hitta rätt person. Tills dess faller det på Håkan Bromans lott att initialt leda NCC genom det stålbad som väntar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev