Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vem blir ny bostadsminister?

Publicerad: 19 april 2016, 05:54

Stefan Löfven. Foto: Magnus Länje.

I kölvattnet av Mehmet Kaplans avgång har spekulationerna kring vem som blir hans ersättare dragit igång. Även här på redaktionen har det spekulerats.

Ämnen i artikeln:

Erik PellingMehmet KaplanStefan Löfven

Om vi börjar med att utgå från att Miljöpartiet håller hårt i sina sex ministerposter minskar antalet möjliga kandidater. Namn som flugit förbi är partiets tidigare språkrör, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

En annan möjlig utgång är att finansmarknadsminister Per Bolund, som statsministern utsett som tillförordnad bostadsminister, helt sonika blir kvar. En fördel med det skulle vara att det skapas en naturlig och viktig länk till finansdepartementet.

– Om vi antar att vi har en given fördelning av platser mellan partierna så ska det vara en miljöpartist på posten. Jag tycker att Per Bolund är en lämplig person, så jag tycker att det är lämpligast att han tar den här posten och så letar man efter en ersättare till den andra, säger Hand Lind, professor i fastighetsekonomi till Fastighetsnytt.

Ett annat namn som cirkulerat på nätet är Göteborgs byggnadsnämnds ordförande tillika miljöpartisten Ulf Kamne. Han har bland annat suttit på posten när Göteborg fördubblat antalet detaljplaneprocesser, jubileumssatsningen dragit igång och han har lovat en fördubblad byggtakt i den västsvenska huvudstaden.

Socialdemokrat?
En annan utgång skulle kunna vara en rockad inom regeringen, där ministerposterna fördelas annorlunda, på andra platser mellan partierna, alternativt att Miljöpartiet ger upp en av sina ministerposter i utbyte mot något annat.

Något som talar för att en ny bostadsminister skulle bli socialdemokrat, är postens utökade tyngd. När Mehmet Kaplan tillsattes, och posten gick till Miljöpartiet, hade flyktingsituationen ännu inte blivit allvarlig i Sverige och Boverkets prognoser har reviderats upp flera gånger sedan dess. Möjligt är att Löfven gärna vill tillsätta en partikamrat på posten nu, om möjligheten öppnas.

Blir så fallet öppnar sig ett hav av möjliga sossar. Flera av de namn som cirkulerat på sociala medier handlar om profilerade kommunpolitiker, som på olika sätt sticker ut vad gäller bostadsbyggande.

En av dem är Sundbybergs tidigare ordförande i kommunstyrelsen, Jonas Nygren (S). Han var fram till i höstas högsta höns i den kommun som ofta lyfts fram som ett gott exempel på hur man bygger många bostäder på en begränsad yta.

På Fastighetsnytts fråga hur han skulle ställa sig till en eventuell fråga från statsministern, säger han dock att han låter bli att gissa i den frågan.

Ännu ett namn som dykt upp är Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S), även han profilerad i en stad som de senaste åren varit något av en uppstickare vad gäller byggande, men en del nytänk vad gäller stora detaljplaner och nya stadsdelar.

Hur skulle du ställa dig till frågan?
– Det är inget jag funderat på. Mitt fokus är på Uppsala och att få fart på vårt bostadsbyggande. Behoven är stora och utrymmet för en aktiv bostads- och markpolitik är stort. Vore förstås smickrande att få frågan men ett eventuellt svar får jag tänka över om jag faktiskt skulle få frågan, säger Erik Pelling till Fastighetsnytt.

Ett annat alternativ är att hela enkelt inte tillsätta en ny bostadsminister, ett alternativ som organisationen Sveriges Arkitekter lyft fram.

– Enligt min mening bör inte Löfven utse någon ny bostadsminister. Istället borde en ny stadsutvecklingsminister utses och Per Bolund fortsätta hålla i bostadsfinansieringsfrågorna, skriver ordförande Tobias Olsson på sin blogg.

Detta är som sagt enbart spekulation och vilda gissningar – hur det blir återstår att se. Experter menar att Löfven måste ge besked de närmsta dagarna.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev