torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

“Varför stoppar politikerna huvudet i sanden?”

Publicerad: 26 november 2019, 04:10

Sophia Granswed Baat är egenföretagare inom PR, Public Affairs och fastighetsutveckling samt förtroendevald för Moderaterna i Stockholms stad. Foto: Merc

Då, 2009, pratade vi om både integrationsutmaningar och brist på bostäder. Problembilden är densamma nu, tio år senare, skriver Sophia Granswed Baat i ett debattinlägg på Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

MercModeraterna

Jag minns när jag som hyfsat färsk i politiken år 2009, kandiderade till dåvarande landstingsfullmäktige och gick en utbildning för alla blivande kandidater. På utbildningen pratade vi om både integrationsutmaningar och brist på bostäder. Problembilden är densamma nu, tio år senare.

Till det får vi addera en allt mer osäker omvärld, handelskrig, en svagare krona, ett brexitkaos med ett kommande nyval i Storbritannien, en glödhet miljö- och klimatdebatt och inte minst en växande gängkriminalitet och ökad otrygghet. Varför stoppar politikerna huvudet i sanden? Den frågan får jag ofta från både vänner, familj, bekanta och väljare på gatan. Utmaningarna har varit kända länge. Politikerna har haft olika förslag för att få fler människor i arbete och för att minska bostadssegregationen.
Men oavsett politiskt styre har det varit brist på konkreta reformer som gett resultat.

Trångboddhet och svartkontrakt

Flera fastighetsägare, både kommunala och privata, vittnar om trångboddhet, svartkontrakt och lägenheter som används som tillhåll för grov brottslighet. Bostadsbristen är ett faktum i 240 av Sveriges 290 kommuner, enligt Boverket.
Det tog hela 131 dagar efter valet 2018 att få en ny regering på plats.

Januariavtalet med 73 punkter blev ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. När samarbetet väl kom på plats innebar det flera positiva förslag för bygg- och fastighetsbranschen. Exempelvis förslag för fler bostäder, ett bättre företagsklimat, en mer levande landsbygd och större miljö- och klimatsatsningar.

Flera av förslagen är dock gömda i utredningar och vi vet ännu inte vad utredningarna kommer leda till. Vad innebär en omfattande skattereform? Hur kommer planprocessen effektiviseras? Kommer strandskyddet luckras upp? Blir det mer marknadsanpassade hyror vid nyproduktion? Svaren får vi någon gång runt 2021-2022.

Släpp partiboken

Fram tills dess hoppas jag att politikerna släpper partipolitiken för att på riktigt lösa de mest akuta utmaningarna, tillsammans med näringslivet och civilsamhället. Det kan låta klyschigt, men vi måste sluta anklaga varandra för att inte göra tillräckligt – och istället ställa oss frågan; vad kan jag göra för att hjälpa till?

Sophia Granswed Baat

Mer om Sophia

- Statsvetare.
- Egenföretagare inom PR, Public Affairs och fastighetsutveckling.
- Sophia är statsvetare och kommunpolitiker för Moderaterna i Stockholms stad. Hon driver Sophia Granswed AB och är ansvarig för samtliga föreläsningar och nätverksmedlemmar i Merc Talangnätverk. Merc erbjuder unga talanger en plattform där de kan träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten. Sophia kommer skriva om sina politiska reflektioner och hur det påverkar fastighetsbranschen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev