torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Tummen ned för Nobel Center

Publicerad: 19 september 2017, 12:00

Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.

Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Ämnen i artikeln:

Björn Tarras-WahlbergNobel center

Riksantikvarieämbetet i Stockholm säger nej till Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

– Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget. Bygget borde flyttas till entrén i nationalstadsparken med utsikt över Brunnsviken i Nya Norrtull, säger han, enligt tidigare förslag.

Mark- och miljödomstolen i Nacka begärde i juni att Riksantikvarieämbetet bland annat skulle analysera hur genomförandet av detaljplanen skulle påverka Stockholms innerstad med Djurgården. Nu framför myndigheten i sitt remissvar skarp kritik mot planerna som anses orsaka påtaglig skada på riksintressen.

”Detaljplanen innebär att en befintlig kulturmiljö som är en viktig representant för ett av uttrycken i riksintresset, Stockholms funktion som sjöfarts-, handels- och industristad, försvinner i och med att tullhuset och de två magasinsbyggnadema rivs”, skriver myndigheten och fortsätter:

“Ett område som idag utgör en centralt belägen såväl historisk som visuell och funktionell övergång mellan den maritimt präglade miljön på Skeppsholmen och stenstadens handelskvarter kommer att försvinna. Det innebär att läsbarheten avseende Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts och handelsstad går förlorad”, står det i protokollet.

Myndigheten kritiserar även att man i detaljplanen inte har tagit någon vidare hänsyn till Nationalmuseet och står därmed fast vid sina tidigare synpunkter om byggnadens höjd, volym och placering.

”Byggnadens höjd överskrider fortfarande höjden på Nationalmuseums takfot och kommer att upplevas som dominerande från flera platser och viktiga utblickspunkter.”

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev