lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Tillväxttakt för utlåning till företag minskar lika snabbt som under finanskrisen

Publicerad: 27 januari 2023, 08:51

Ökningstakten i utlåning till företag minskar snabbt.

Foto: Getty Images

Ökningstakten i utlåningen till svenska hushåll minskar till en ny rekordlåg notering och nu sjunker även tillväxttakten för lån till företag – i den snabbaste takten sedan finanskrisåret 2008. Det visar SCB:s finansmarknadsstatistik för december.

Ämnen i artikeln:

SvepetSCB

JB


Monetära finansinstituts utlåning till hushåll ökade med 3,5 procent i december, jämfört med december 2021, ned från 4,1 procent månaden före och en ny lägstanotering i serien, som går tillbaka till 2006. Samtidigt fortsätter rörliga bolåneräntor att stiga efter Riksbankens senaste räntehöjning, medan bundna räntor sjunker. Den rörliga bolåneräntan på nya avtal har stigit till 3,33 procent från 1,40 procent i december 2021.

Utlåningen till företag har växlat upp snabbt tidigare under 2022, där en viktig förklaring är att fastighetsbolag ökat sin bankfinansiering när obligationsmarknaden blivit för dyr och otillgänglig. Nu har den trenden vänts med besked.

– I december 2022 observeras en del utmärkande värden för de icke-finansiella företagen. De genomsnittliga utlåningsräntorna har inte varit så höga sedan i november 2008. Dessutom är den avtagande tillväxttakten på utlåningen, från 16,0 procent i november till 13,7 procent i december, en förändring som inte setts sedan 2008, säger Anna Sundell Kastberg, nationalekonom på SCB, i en kommentar.

Genomsnittsräntan på nya lån till företag var 4,26 procent i december, upp från 3,90 procent i november och nära på en tredubbling från 1,48 procent i december 2021.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev