tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Sydeuropa det största hotet mot Sverige

Publicerad: 26 maj 2012, 03:00

Sven-Olof Johansson, Urban Edenström, Peter Wågström, Lennart Sten och Annika Winsth.

Expertpanelen tog sig an Europakrisen under Business Arenas partnerträff.

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Expertpanelen tog sig an Europakrisen under Business Arenas partnerträff. Eurosammarbetet behandlades och Grekland oroar mest. Sverige tuggar på men framtiden är oviss även för svensk fastighetsmarknad.

Efter två ganska tröga kvartal puttrar det i alla fall något i Sveriges ekonomiska motor. Europa är orosmolnet men Annika Winsth, chefekonom Nordea, ser företag som är beredda, statsfinanserna är i ordning och hushållen är på en helt okej nivå. Den stora frågan i dag är hur problemen i eurosammarbetet ska lösa sig.
– Om det ska fungera måste man införa en gemensam finanspolitik, ett sätt skulle kunna vara euroobligationer, säger Annika Winsth.

Vad händer då om Grekland går omkull och vilka spridningseffekter får det? Lennart Sten, chef för GE Capital Real Estate Europa, tror inte att problemen stannar i Grekland. Relativt sett är det så klart bättre att vara i Sverige än i Grekland men Sverige är ett exportberoende land och inte frikopplat från vad som händer på annat håll.
– Om det bara var Grekland det handlade om skulle Europa kunna skriva ut en check och gå hem. Men det är Italien, Spanien med flera som är inblandade och det finns ingen i Europa som har råd att skriva på den checken, säger Lennart Sten.

Sven-Olof Johansson, vd FastPartner, är inne på samma spår och menar att när Sydeuropa gick med i EU fick man en räntenivå som gjorde att man gick ”bananas” när det gällde investeringar samtidigt som lönenivåerna sköt i höjden med försvagad konkurrenskraft som följd. Han ser en stor fara i ett grekiskt utträde ur europakten.
– Om Grekland lämnar kommer alla sparare i Portugal och Italien med flera plocka ut sina pengar från banken och det skulle bli långt mycket värre än Lehman-kraschen, säger Sven-Olof Johansson.

Så tufft i Europa men Sverige tuggar på. Vad innebär detta för framtiden och vad är förutsättningarna för den svenska fastighetsmarknaden? Det enda experterna i panelen var helt säkra på är att inget är säkert. Urban Edenström pekar på det faktum att många experter har siat om framtiden men alla har olika åsikter, man får leva med ovissheten. Det blir enklare om man resonerar som Lennart Sten.
– Det kommer att fortsätta att vara bra tills det inte är det längre. Det enda vi kan vara säkra på är att någon gång kommer en fastighetskrasch, säger han.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev