lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

”Svensk byggmarknad behöver Spotifys nytänkande”

Publicerad: 12 april 2016, 14:23

Kurt Eliasson, vd, SABO.

I ett öppet brev skriver SABOs vd, Kurt Eliasson att “Spotify revolutionerade musikbranschen och det entreprenörskapet behöver vi även på den svenska byggmarknaden. Vi behöver företagare som utmanar konservativa, dominerande bolag så att vi kan pressa de höga byggpriserna och mota bostadsbristen.”.

Ämnen i artikeln:

Kurt EliassonSABO

I ett öppet brev skriver SABOs vd, Kurt Eliasson att “Spotify revolutionerade musikbranschen och det entreprenörskapet behöver vi även på den svenska byggmarknaden. Vi behöver företagare som utmanar konservativa, dominerande bolag så att vi kan pressa de höga byggpriserna och mota bostadsbristen.”.

I takt med att bostadsbristen blir allt mer skriande, ökar också engagemanget för att bidra med lösningar. Nu agerar även de som inte jobbar i bostadsbranschen. Det är bra. Det senaste exemplet är det öppna brev som Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av Spotify, skrivit där de konstaterar att ”Vi måste agera eller bli omsprungna!” Jag som företräder 300 allmännyttiga bostadsföretag i hela landet håller helt med. Vi måste jobba aktivt för att bygga fler hyresrätter så att växande företag kan rekrytera. Utan en fungerande bostadsmarknad bromsas Sveriges tillväxt och utveckling.

Spotify revolutionerade musikbranschen och det entreprenörskapet och nytänkandet skulle vi behöva även på den svenska byggmarknaden. Vi behöver företagare som tänker nytt och utmanar konservativa, dominerande bolag för att råda bot på det som idag är vårt största hinder för ökat bostadsbyggande: Sveriges höga byggpriser.

Mig veterligen finns det inga oberoende analyser som bevisar hur en friare hyressättning skulle leda till ökad nyproduktion av bostäder. Det som byggs idag har redan tyvärr ofta hyror som långt ifrån alla inkomsttagare har råd med. Det vill säga, många nybyggda hyresrätter ligger redan idag på den maxnivå i hyra som marknaden, det vill säga möjliga hyresgäster, kan acceptera.

Det finns myter i dagens bostadsdiskussioner som vevas om och om igen. En av dom är att en förändrad hyressättning skulle leda till ökat byggande. Ännu har ingen bevisat hur det skulle gå till. Djävulen sitter i detaljerna. Vem skulle ha råd att bo i nybyggda bostäder med ännu högre hyra än det som finns idag i många nya hyresrätter? På vilket sätt skulle en ”friare” hyressättning ge bostadsbolag morot att pressa de svenska byggpriserna som idag ligger i topp i EU? Vilken kommunpolitiker är villig att avsätta större summor till bidrag till låg- och medelinkomsttagare för att bostadsbolagen ska få ta ut högre hyror i en tid av kraftig bostadsbrist? För att ge några exempel.

Det är helt fritt att sätta vilka priser som helst på bostadsrätter och äganderätter, ändå byggs det inte tillräckligt. Sverige har idag på grund av ett för litet bostadsbyggande Europas största prisuppgång på bostäder, vilket tvingar regeringen att reglera lånevillkor och lagstifta om amorteringskrav.

När Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver om skattestrukturen och regelverken så har de på fötterna. Den statliga bostadsbeskattningskommittén visar till exempel mycket konkret hur dagens skattesystem gör att en nyproducerad hyresrätt är cirka 3000 kronor dyrare i månaden än en bostadsrätt eller egna hem. Det är fakta. Och det går det att göra något åt – om politikerna vill. Och till detta: Siffror från Eurostat visar att Sverige har högst byggpriser i EU. Så välkomna alla modiga och nytänkande entreprenörer som vill revolutionera den svenska byggmarknaden. Vi behöver er för att sätta kunden i fokus, pressa byggpriserna och bota bostadsbristen!

Kurt Eliasson
Vd för SABO

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev