torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Sturekvarteret ska renoveras för 5 miljarder

Publicerad: 18 oktober 2017, 12:43

Stureplan

Foto: Teresa Ahola

Notan för omgörningen av kvarteren runt Stureplan beräknas landa på totalt 5 miljarder kronor, avslöjar ägaren, för Fastighetsnytt. Nästa steg i projektet blir att stadsbyggnadsnämnden ser över detaljplanen på torsdag.

Ämnen i artikeln:

StureplanADIA

Bråket om kvarteren runt Stureplan har minst sagt väckt uppmärksamhet och hittills resulterat i minst 8 200 officiella protester. Projektet befinner sig ännu i ett tidigt skede, utan antagen detaljplan, men målsättningen är att ombyggnaden ska ske i två etapper om totalt sex år. Först 2025 beräknas Sturegallerian stå klar om planerna godkänns.

– Stockholmarna har fler chanser på sig att kritisera eller applådera, säger Charlotta Rosén, företrädare till fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority, ADIA.

Den här veckan ska stadsbyggnadsnämnden lösa eventuella frågetecken kring detaljplanen.

– Jag tror att politikerna vill säkerställa processen. Hur hålls platsen öppen hela tiden? Hur påverkas natt- och affärslivet? Vilka bullernivåer väntas?

Vad tror du att nämnden beslutar på torsdag?
– Jag vill helst inte spekulera i det, men vi förhåller oss till beslutet och jobbar vidare utifrån de förutsättningarna. Jag hoppas givetvis att vi ska komma vidare för projektet har förberetts sedan 2013, kontraktstocken och kvarteret är redo.

ADIA är långsiktiga generationsägare som inte vill sälja och tjäna snabba pengar, utan hellre vill äga och förvalta, tillägger Rosén.

– Vi satsar totalt 5 miljarder kronor på projektet, vilket är en enorm satsning på ett befintligt kvarter. Vi gör det grundligt och det kostar. Det är också vi som finansierar kopplingen till tunnelbanan, så inget av det här kommer att belasta skattebetalarna.

Varifrån kommer lönsamheten?
– Till 80 procent är det här en kontorsprodukt. Kontoren behöver fungera bättre. Det finns en otrolig uppsida av att få upp kvalitén på kontorsytorna. Garaget vi tar bort blir kontorsyta. Det är en väldigt stor del av affären.

Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsborgarråd hoppas att nämnden landar i “det beslut som är bäst för Stockholm och dess invånare”.

– Beslutet diskuteras fortfarande inom majoriteten och jag vill inte föregå vad vi kommer att landa i. Det finns en del fina värden i förslaget: det blir en bättre koppling till tunnelbanan och fler lägenheter. Det är ett stort projekt, det är viktigt att det blir rätt och att vi inte hastar igenom det, säger han till Fastighetsnytt.

Moderaterna ger rött ljus
Oppositionsborgarråd Joakim Larsson (M) applåderar inte. Han anser att planförslaget innehåller stora och onödiga ingrepp i kvarteret med rivningar som riskerar att tvinga bort näringsverksamheter under lång tid.

– Dessa negativa ingrepp kan vi inte ställa oss bakom, och de positiva förtjänster som finns i förslaget menar vi är fullt möjliga att uppnå utan så omfattande rivningar. Därför kommer vi att kräva att förslaget återremitteras, säger han till Fastighetsnytt.

Det är ett garage på Grev Turegatan och en kontorsbyggnad från 90-talet på Humlegårdsgatan som ska rivas, enligt ägaren.

Charlotta Rosén säger tvärtom att kvarteret behöver få ett rejält ansiktslyft och framför allt öppnas upp för fler.

– Vår renovering innebär att 1 600 nya personer kan jobba och verka här, vilket motsvarar en ökning om 60 procent. Vi vill bygga handel, hotell och bostäder. Många småhandlare här går på knäna i dag och kontoren är undermåliga.

De verksamheter som fungerar är nattlivet, vilket inte är hållbart på en så attraktiv plats mitt i Stockholm, enligt Rosén.

– Vi kan inte ha hus som bara är kul att festa i. Vi måste kunna göra mer. Det handlar om hållbarhet och ansvar från vår sida som fastighetsägare. Vi arbetar för morgondagen och inte bara för de som äter skaldjursplatå i dag.

Hon utvecklar att vi inte längre kan ha segmenterade och exkluderande platser där alla inte får plats.

– Vi blir fler i Sverige och folk måste välkomnas in. Om det stör en exklusiv skara som vill hålla på sitt, må det vara så. Men vi måste ta vårt ansvar och bygga för framtida generationer.

Nya hyreslägenheter i city
Tanken är att området ska bli mer sammankopplat med Östermalmstorg och få fler uteserveringar på innergårdar som i dag inte är öppna för allmänheten. Även 80 nya hyreslägenheter och ett nytt hotell planeras.

– Det ger liv och rörelse, vilket även kan gynna andra fastighetsägare i området.

Vasakronan äger två av husen, Tryggliv ett hörnhus, Franska reformerta kyrkan sin byggnad och en liten bostadsrättsförening en fastighet vid Humlegårdsgatan och Grev Turegatan. Resten ägs av ADIA.

– Stockholms stad äger de publika delarna kring Stureplan och vi har föreslagit renovering även där, men det är upp till Trafikkontoret att bestämma.

En av hyresgästerna i Sturegallerian, krögaren PG Nilsson, som äger restaurangkoncernen Svenska Brasserier med flaggskeppet Sturehof, företräder motståndarsidan. ADIA har i flera år fört dialog med hyresgästen om en slutlösning, men de har ännu inte lyckats nå en överenskommelse.

– Jag hoppas att vi ska göra det med tiden. Vi hade tidig kommunikation med alla hyresgäster, men det han vill göra tyckte inte vi var en bra idé, att behålla allt som det är. Det är bra för honom men inte för resten av kvarteret.

Charlotta Rosén tycker att det är synd att antikampanjen har varit så stark, vilket enligt henne resulterat i att rena lögner spridits i medier, bland annat om att Sturecompagniet, Sturebadet och Sturehof ska stängas under renoveringstiden. Det har även förekommit korruptionsanklagelser och vad Rosén kallar förtal om ägarna.

– Jag har full respekt för att man tycker annorlunda, men min stora önskan är att man baserar det på fakta. Det är synd om stockholmarna börjar känna att det går skumt till för allt är extremt korrekt skött.

Hur har allmänheten reagerat?
– I våra undersökningar är många stockholmare neutrala. Det är ingen jättestor fråga för en relativt stor majoritet. Slussen fick 2 800 klagomål, vi har fått 8 200 officiella klagomål, men det handlar mer om att bygga upp en konflikt.

Fastighetsbranschen behöver få jobba på en professionell och transparent marknad med fungerande planprocesser, säger Charlotta Rosén.

– Det är synd om det ska bli så att tungt finansierade motkampanjer får påverkan. Hela branschen måste arbeta för en transparent och positiv process. Planprocessen finns ju för att stockholmarna ska kunna ta ställning.

Det har även förekommit anklagelser om att ADIA är distanserad på grund av utländskt kapital.

– Men jag är här varje torsdag mellan 17-17:30 och pratar med allmänheten, vi har haft en stor temporär utställning på Stureplan och har otroligt många aktiviteter för att komma i kontakt med folk, så det känns orättvist. Vi är några av de mest transparenta utvecklarna på marknaden.

En långsiktigare aktivitet är att ADIA från november kommer att låna ut Bångska våningen gratis till invånare i Stockholm. Urvalet görs med hjälp av ansökningar som tas emot löpande under hela renoveringsperioden. Tanken är att på så sätt ge plats åt verksamheter som traditionellt sett varken har råd eller chans att synas på Stureplan. Det kan handla om allt från konst och filmfestivaler till yogakvällar eller annat.

– Förhoppningsvis lär vi oss mer om vad folk vill ha, vilket i andra hand kan färga något i kvarteret. Det känns jättespännande. Det coolaste är om det dyker upp verksamheter som folk vill ha tillbaka.

Teresa Ahola

Fakta:

- Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, en statlig investeringsfond som ytterst kontrolleras av president Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan i Förenade Arabemiraten, köpte Sturegallerian 2006.
- 8 000 kvadratmeter handelsyta och en ny matmarknad, Sturehallen, blir tillgängligt på en helt ny bottenvåning.
- 37 000 resenärer som dagligen passerar Östermalmstorgs t-bana får en nyrenoverad uppgång till den nya bottenvåningen, Marmorhallarna.
- Nöjeslivet förstärks med ett nytt hotell vid Humlegårdsgatan med nya restauranger, barer och anslutande takterrasser.
- Sturecompagniet, Sturebadet och Sturehof kommer förbli öppet genom hela byggprocessen.
- 90 procent av Stures husfasader – som sträcker sig längs Birger Jarlsgatan, Sturegatan, Humlegårdsgatan och Grev Turegatan – ska restaureras så att kvarterets klassiska Stockholmskaraktär består.
- Det är endast ett garage på Grev Turegatan och en kontorsbyggnad från 90-talet på Humlegårdsgatan som ska rivas.
- De flesta av förändringarna sker på insidan. Många av de inre byggnaderna i kvarteret kommer att ersättas med nya och mer funktionella strukturer, med höga arkitektoniska ambitioner.

Källa: Sturekvarteret.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev