Nyheter
“Sturekvarteret görs till valfråga”
Publicerad: 10 november 2017, 07:51
Stureplan
Foto: Teresa Ahola
Stadsbyggnadsnämnden har skjutit upp beslutet om Sturekvarterets framtid två gånger de senaste veckorna med hänvisning till omfattande rivningar. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade på torsdagen igenom en återremiss av ombyggnadsärendet.
– Vi lämnas nu utan kompass. Vi vet inte vad politikerna vill. Vi erbjuder minskade rivningar, men kommer ändå inte vidare, säger Charlotta Rosén på TAM Group, projektledare för Sturekvarteret, i ett pressmeddelande.
-Hotet om rivningar i kvarteret kvarstår. Det är olyckligt att S, V och MP inte har kunnat presentera någon tidplan, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M), i ett pressmeddelande.
Miljöpartiet som tidigare sagt sig vara emot förslaget har tyvärr gått i Socialdemokraternas fälla, enligt Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.
– Beslutet motsvarar inte de krav som vi gemensamt framfört till Socialdemokraterna, om att Stureplans unika karaktär måste bevaras och där befintliga institutioner som Sturehof kan leva kvar. Jag är mycket orolig för att man fortsätter att driva igenom rivningar som är skadliga för Stureplan och för Stockholms utveckling, säger han i ett pressmeddelande.
Fastighetsägaren har utvecklat sitt förslag efter stadens riktlinjer och önskemål i fyra år, men vissa är fortfarande kritiska mot storleken på rivningarna. Ett 80-talshus mot Humlegårdsgatan har specifikt lyfts fram som känsligt att rivas då det är relativt nybyggt. Alla är däremot överens om att parkeringshuset på 20 000 kvadratmeter mot Grev Turegatan bör rivas.
– Genom att återremittera gör politikerna Sturekvarteret till en valfråga 2018. Vi erbjuder minskade rivningar och andra kompromisser men ärendet går ändå inte framåt på grund av just detta. Det är tråkigt att se utvecklingen av nya kontor, jobb och bostäder hållas tillbaka för att laga valfläsk, säger Charlotta Rosén.
Sturehofs ägare driver parallellt en egenhändigt framtagen skiss på hur kvarteret ska göras om utan rivningar. Detta avfärdar Charlotta Rosén:
– Skissen skulle endast förvärra kvarterets problem med mörka, långa och låga gångar. Den enda förtjänst vi kan se är att den skulle undanta Sturehofs lokaler från ombyggnaden, men vi måste se till alla hyresgästers bästa. I dag går många av de mindre hyresgästerna på knäna, till stor del på grund av det dåliga genomflödet. Samtidigt finns det större aktörer som det går bra för, men främst tack vare väldigt förmånliga hyresvillkor.
Redaktionen