Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stöd från oväntat håll

Publicerad: 30 oktober 2017, 06:25

Anders Borg. Foto: Wikipedia.

Det har pratats mycket om ett skärpt amorteringskrav och Finansinspektionen, och i förlängningen regeringen, har fått tåla mycket kritik. Nu har man dock fått stöd från ett oväntat håll.

Ämnen i artikeln:

Anders BorgAmorteringskravet

Det har pratats mycket om ett skärpt amorteringskrav och Finansinspektionen, och i förlängningen regeringen, har fått tåla mycket kritik för att man vill utöka amorteringskravet för högt skuldsatta hushåll. Nu har man dock fått stöd från ett oväntat håll, nämligen från förre moderate finansministern Anders Borg.

I ett inlägg på sin Linkedin-sida skrev Borg mot slutet av förra veckan att ett amorteringskrav bör införas. Vidare skrev han:

”Bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning utgör den mest allvarliga makroekonomiska obalansen i svensk ekonomi. Vid nästa konjunkturnedgång kommer konsumtionen dämpas av att hushållens konsumtion hålls tillbaka av tillgångspriserna om bostadsmarknaden går igenom en allvarlig kris.”

Han lägger till att det finns en stor risk för att bostadspriserna och skuldsättningen kommer att fortsätta öka, givet att räntorna förblir långa över en lång tid framåt och avslutar sedan med:

”Regeringen har hittills gjort för lite för att stävja obalanserna och det är förvånande att partierna i Riksdagen nu riktar kritik mot den enda åtgärd som nu föreslås. Även oppositionen har ett ansvar för den finansiella stabiliteten. Finansmarknadsminister Per Bolund gör helt rätt i att ge [sic] gå vidare med amorteringskrav.”

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev