Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholms stad säljer stor fastighet i Akalla

Publicerad: 9 oktober 2019, 09:42

Gunnar Kempe är fastighetsstrategen på Micasa som ska sköta försäljningen av Sveaborg 6 i Akalla. Foto: Micasa

I våras sålde Micasa en stor vård- och omsorgsfastighet på Södermalm för över 500 miljoner kronor. Nu ska en ny stor fastighet läggas ut till försäljning.

Ämnen i artikeln:

Micasa

Två ihopbyggda 13-våningshus med tunnelbanestation alldeles intill. Nu ska Stockholms stads kommunala bolag Micasa hitta en köpare till fastigheten. Förra gången bolaget sålde blev det en affär på över 500 miljoner kronor.

Det är fastigheten Sveaborg 6 i Akalla som Micasa, Stockholms stads kommunala bolag för vård- och omsorgsfastigheter, vill sälja.

I underlaget framgår att fastigheten byggdes 1975 av Svenska Bostäder och består av 2 huskroppar med 13 våningar vilka sammanbinds av låghusdelar som bildar en fyrkant med en skyddad gård i mitten. Under gården finns garage och källarförråd. Fastigheten yta är ca 25 000 kvadratmeter med en uthyrbar area om cirka 16 000 kvadratmeter förutom garage och källarförråd.

Fastigheten är detaljplanerad som bostadshus.

Nära kommunikationer

Gunnar Kempe, fastighetsstrateg på Micasa, säger att tillgängligheten är bra – t-banestationen ligger i princip i huset – men att det finns ett stort renoveringsbehov.

– Det är en miljonprogramshus. Det har gjorts en del med tak, fasad och dörrar men inget grundläggande stambyte, vilket det är dags för snart. Det finns också en hel del att göra när det gäller energibiten, säger Gunnar Kempe till Fastighetsnytt.

Sveaborg 6 i Akalla. Foto: Micasa

Tidigare i år sålde Micasa ett annat vård- och omsorgsboende, Hamnvakten 7 vid Vintertullstorget på Södermlam, till Landia. Den gången inbringade affären 548 miljoner kronor.

– Det är ett lite annorlunda hus så vi kommer nog inte upp i det, säger Gunnar Kempe.

Säljs som bolag

Försäljningen av fastigheten, inklusive tomträtten, ska göras genom en bolagsförsäljning.

Det formella beslutet om att gå vidare med en försäljning ska fattas 17 oktober.

Idag finns cirka 100 seniorbostäder och ytterligare 75 lägenheter i byggnaden. Utöver det finns tomställda lokaler vilka tidigare använts som vårdcentral. När planerade omstruktureringar genomförts i byggnaden kommer större delen av den att vara tomställd.

Svefa kommer att vara Stockholms stads rådgivare i säljprocessen.

Bakgrund till avyttringen

- Micasa Fastigheter har i budget 2019 ett ägardirektiv att aktivt arbeta med att förstärka bolagets soliditet. Ett sätt att göra det är att avyttra fastigheter som inte bedöms vara av strategisk vikt.
- Stadsdelsförvaltningen kommer att avsluta all förhyrning i fastigheten och Micasa bedömer det som svårt att klara en investering motsvarande underhållsbehovet.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev