torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Stockholm ska sälja nya saluhallen på Östermalm

Publicerad: 11 september 2019, 09:51

Den provisoriska saluhallen på Östermalmstorg.

Foto: Teresa Ahola

På onsdagen meddelade Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) att Stockholms stad säljer det tillfälliga saluhuset på Östermalmstorg – för ett lägre pris än vad den kostat, säger han till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Dennis WedinStockholms stad

Stockholms stad ska sälja den provisoriska saluhallen på Östermalmstorg, men för ett lägre pris än vad den kostat. “Jag räknar inte med att få tillbaka hela summan”, säger bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) till Fastighetsnytt.

Renoveringen av den historiska Östermalms saluhall i Stockholm börjar närma sig ett slut. Enligt planen ska den återöppna i januari 2020. Men den tillfälliga, och prisbelönta, saluhall som byggts intill den gamla på Östermalmstorg kan komma att leva vidare någon annanstans. Det beskedet ger Stockholms stads bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) på en pressträff på onsdagen. Planen är att sälja den tillfälliga saluhallen och få den flyttad till en annan plats.

Tillfälliga saluhallen på Östermalm. Foto: Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad

Dock räknar inte Stockholms stad med att få tillbaka hela kostnaden för den provisoriska saluhallen på Östermalmstorg vid en försäljning.

– Vi får inte tillbaka hela summan på 103 miljoner kronor som vi har betalat för byggnaden. Men vi hoppas på att få upp priset så mycket som möjligt för att få in intäkter tillbaka in i projektet, säger han till Fastighetsnytt.

Byggkostnader, personalresurser och handlarnas särskilda önskemål nämns som tre orsaker till förlustaffären.

– Prislappen gör tyvärr att det kommer att ta tid för Stockholm stad att få in de här pengarna och nu när vi ska lyckas få det här sålt till någon så är det ju en specifik byggnation som köparen måste anpassa sig efter, säger Wedin.

Trots det försvarar han satsningen:

– Nya saluhallen har väckt platsen till liv och ökat kapaciteten. Vi har fått in fler handlare och besökare, vilket ökat intäkterna.

Slutnotan för hela renoveringsprojektet, det vill säga för gamla saluhallen och den provisoriska, landar på runt 1 miljard kronor, räknar Dennis Wedin (M) med.

Östermalms historiska saluhall genomgår en miljardrenovering som snart är klar. Foto: Mostphotos

Han säger att det delvis är koppat till förseningar.

– Fördyringar kopplade till överklaganden, bergets kvalitet och sådant som vi inte har förutspått har landat på runt 200 miljoner kronor.

Hur tror du att skattebetalarna reagerar på det?

– Jag som skattebetalare själv, som bor i Spånga, reagerar ju på att det är så pass dyrt. Den nya blågröna majoriteten behöver få styr på kostnadskontrollen i större projekt. Jag såg ju bland annat i Liljevalchs-projektet till att banta projektet för att få ihop kalkylerna. Kostnadskontrollen var inte tillräcklig under förra mandatperioden.

Med facit i hand: Skulle ni ha bantat det här projektet?

– Det hade varit enkelt att svara ja på den frågan. Men det ärliga är ju att vi har haft ett läge med många oförutsägbara fördyringar: Byggnaden var mycket svagare och instabilare än vad man trodde, med asbest och berget hade sämre kvalitet.

Mark Humphreys, kontorschef och projektansvarig på Tengbom, som står för utförandet, säger att staden kunde ha haft ett mer korrekt underlag från början.

– Det är väldigt svårt att se vad som finns gömt i ett så gammalt hus och vilken typ av säkerhetsmarginal som behövs. Det kanske var det som var fel från början, att man inte tog i tillräckligt mycket när man fattade ett investeringsbeslut.

Så här besvarar Dennis Wedin (M) detta.

– Vi som politiker borde kanske ha varit mer medvetna om kostnaderna och projektets alla delar innan vi fattade ett beslut om att gå vidare, men nu drar vi lärdomar utifrån det här projektet. För det tycker jag är viktigt. Vi ska vara medvetna om de ekonomiska riskerna när vi tar ett så här stort steg.

Vilka planer finns nu för Östermalmstorg?

– Vi kollar vad det finns för olika möjligheter och vilka verksamheter som skulle passa på torget. Men det finns inga planer för någon ny byggnation.

Staden räknar med att alla handlare lämnar den tillfälliga saluhallen till sommaren, för att sedan avlägsna den från torget. Den renoverade saluhallen öppnar den 23 januari 2020.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev