fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Ställer krav på amorteringskrav

Publicerad: 4 september 2015, 08:10

Alliansen är enig om att den svenska amorteringskulturen måste stärkas. För att en uppgörelse ska nås med regeringen kräver allianspartierna att amorteringskravet blir mer flexibelt och undantar nyproduktion.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenUlf KristerssonAmorteringskravet

Alliansen är enig om att den svenska amorteringskulturen måste stärkas. För att en uppgörelse ska nås med regeringen kräver allianspartierna att amorteringskravet blir mer flexibelt och undantar nyproduktion. Det skriver de fyra partiernas ekonomisk-politiska talespersoner i en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen.

”Även om de grundläggande orsakerna till problemen finns i bostadspolitiken, kan hushållens växande skuldsättning skapa risker för såväl den finansiella som den markoekonomiska stabiliteten. Därför är Alliansens fyra partier eniga om att åtgärder krävs för att dämpa hushållens skuldsättning och förstärka en sund amorteringskultur” skriver de i SvD.

Sedan Finansinspektionens förslag om amorteringskrav stoppades har Alliansen och regeringen diskuterat alternativ. Alliansen vill se en bred uppslutning kring frågorna och FI:s mandat att agera. Tre frågor pekas ut som avgörande för en överenskommelse:

- Kravet måste vara tillräckligt flexibelt för att hushåll ska klara boendekostnaderna vid oförutsedda händelser. Därför tycker man att det måste vara tydligt i lagtexten att undantag kan göras vid arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa
- För att inte bromsa nybyggnationen anser Alliansen att nya bostadslån vid köp av nyproduktion ska undantas från amorteringskravet
- Dessutom menar de att ett beslut från Finansinspektionens som leder till bindande amorteringskrav kan få så stor betydelse för enskilda hushåll och samhällsekonomin, att det ska bekräftas genom ett regeringsbeslut.

”Om regeringen accepterar vårt förslag på utformning av hur ett mandat till Finansinspektionen ska se ut kommer vi ställa oss bakom en proposition till riksdagen” skriver Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C), Erik Ullenhag (FP) och Jakob Forssmed (KD).

Redaktionen

Källa: SvD Debatt

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev